Siirry pääsisältöön

Fondia - Listautumisanti - Lakialan yhtiö Nasdaq First North Finlandiin


Fondian listautumisanti alkoi 20.3.2017.

Lainattu Arvopaperin kirjoituksesta:
Helsingin pörssin First North -markkinalle listautuva lakitalo Fondia julkisti 16.3.2017 listautumisantinsa ehdot. Yhtiö laskee liikkeeseen enintään 390 000 uutta osaketta, minkä lisäksi yhtiön suuromistajat Marianne Saarikko Janson ja Mårten Jansson myyvät yhteensä 261 000 osaketta. Tarjolla on näin ollen 651 000 osaketta. Osakkeet jakautuvat alustavasti siten, että instituutioannissa on tarjolla enintään 386 000 osaketta, yleisöannissa 190 000 osaketta ja henkilöstöannissa 75 000 osaketta. Instituutio- ja yleisöannissa merkintähinta on 7,65 euroa per osake ja henkilöstöannissa 6,90 euroa. Annissa on siten tarjolla osakkeita noin 4,9 miljoonan euron arvosta. Henkilöstöanti ylimerkitään erittäin todennäköisesti ja instituutioanti vielä todennäköisemmin. Taalerin Mikro Markka -rahasto sekä Erkki Myllärniemen Umo Capital ovat sitoutuneet merkisemään yhteensä vähintään 270 000 osaketta eli noin 70 prosenttia instituutioannista. Yhtiö allokoi molemmille sijoittajille vähintään 55 000 osaketta. Vajaaksi tuskin jää yleisöantikaan, sillä tarjolla on osakkeita vain 1,5 miljoonan euron arvosta. Riittää, että 1 500 sijoittajaa tekee tonnin sijoituksen. Fondiaa odottaa lähes varmasti viime syksynä listautuneen Vincitin kohtalo eli anti ylimerkitään selvästi. Vincit sai lähes kuusinkertaisesti ylimerkityssä annissa 5 300 omistajaa. Fondian anti on vieläpä vain puolet Vincitin annin koosta. Sijoittajien kiinnostusta lisää entisestään se, että lakialan yhtiöt ovat perinteisesti olleet todellisia rahakoneita. Nyt myös piensijoittajilla on mahdollisuus päästä osingoille, sillä Fondia on lajissaan ensimmäinen lakialan listautuja Pohjoismaissa. Fondialla on vahvat näytöt kasvusta. Kymmenen viime vuoden aikana se on kasvattanut liikevaihtoaan keskimäärin 22 prosentin vuositahdilla. Viime vuonna yhtiö teki liikevaihtoa 14,9 miljoonaa euroa, josta liikevoittoa jäi 2,0 miljoonaa ja nettotulosta 1,5 miljoonaa. Viime vuoden nettotuloksella laskettuna Fondian p/e on 19,7. Se ei ole pöllömpi arvostus kannattavalle ja voimakkaasti kasvavalle yhtiölle, joka on vieläpä nettovelaton ja takoi viime vuonna tuottoa omalle pääomalle peräti 59 prosenttia. Erittäin todennäköisestä ylimerkinnästä johtuen piensijoittajalle on valitettavasti luvassa vain säälipaloja. Vincitin annissa vähimmäismerkintä oli 200 osaketta eli 840 euroa, mutta lopulta yhtiö takasi kaikille vain 100 osaketta ja 4,7 prosenttia sen ylittävästä määrästä. Vähimmäismerkinnän tehneet saivat siten vain 105 osaketta. Fondian annissa vähimmäismerkintä on 100 osaketta eli 765 euroa. Kovin paljon enempää ei kannata odottaa saavansa. Lisää joutuu sitten ostamaan pörssistä todennäköisesti reilusti kalliimmalla. Annin merkintäaika alkaa 20.3. ja se voidaan keskeyttää aikaisintaan 24.3. Kirjoittaja aikoo osallistua Fondian listautumisantiin.

Listautumisannin tarkemmat tiedot löydät täältä: Fondia-listautumisanti


Listatumisanti ja minun tavoitteeni (20.3.2017)

Merkitsin annissa 2000 osaketta, hinnan ollessa 7,65€. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että joudun maksamaan merkitsemistäni osakkeista maksimissaan 7,65€ * 2000 = 15300€. Annin järjestäjänä toimii tällä kertaa Alexander Corporate Finance Oy, joten valitettavasti en voinut osallistua antiin suoraan Nordnetin kautta. Antiin osallistuminen ja merkittävien osakkeiden maksaminen onnistui kuitenkin helposti verkkopankkitunnusten avulla, joten tästä selvisi tässäkin tapauksessa suhteellisen vähällä vaivalla. Antiin osallistuessa ilmoitettiin suoraan oman Nordnetissä sijaitsevan arvo-osuustilin numero, joten merkitsemäni osakkeet tullaan kirjaamaan suoraan arvo-osuustililleni annin jälkeen Nordnetiin.

Nordnet.fi: Sijoittamisen ei tarvitse olla tylsää - avaa tili jo tänään ilmaiseksi

Tällä kertaa odotan, samoin kuten Next Gamesin annissakin, että anti ylimerkitään moninkertaisesti. Fondian annissa tarjottavien osakkeiden määrä on kuitenkin paljon pienempi ja Fondia taloudellisessa mielessä nykytilanteessa houkuttelevampi, joten odotan että anti tullaan ylimerkitsemään moninkertaisesti ja tullaan keskeyttämään heti ensimmäisenä mahdollisena ajankohtana 24.3.2017. Ylimitoitin merkitsemäni osakemäärän tässä tapauksessa huomattavan suureksi, koska odotan että en tule samaan annissa lähellekään 2000 osaketta.


Fondia - Yhtiön taustaa

Fondia on vuonna 2004 perustettu Suomen 11. suurin liikejuridiikkaan keskittynyt lakipalveluyritys. Fondialla oli vuoden 2016 lopussa toimipaikkoja Helsingissä, Tampereella, Turussa, Lahdessa, Vaasassa, Oulussa ja Rovaniemellä. Näiden lisäksi Fondialla on toimistot Tukholmassa ja Tallinnassa. Fondian liikevaihto vuonna 2016 oli noin 15 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa työskenteli maaliskuussa 2017 noin 120 henkilöä, joista 80 oli juristeja. Vuonna 2016 42 % yhtiön liikevaihdosta oli jatkuvaa liikevaihtoa, liikevoittomarginaali (EBIT-%) oli noin 13,5 %, tase oli nettovelaton, käyttöpääoma negatiivinen ja kassavirtasuhde poikkeuksellisen vahva 96 %. Jatkuvan liikevaihdon, vahvan kassavirran ja vähäisen investointitarpeen takia Fondian edellytykset maksaa korkeaa ja kasvavaa osinkoa ovat hyvät ja uskomme yhtiön profiloituvan vahvan kassavirran kasvu- ja osinkoyhtiöksi pörssilistautumisen jälkeen.


Lopputulos
Update 24.3.2017: Anti keskeytetty johtuen moninkertaisesta ylimerkinnästä
Kuten arvata saattoi, Fondian anti ylimerkittiin moninkertaisesti ja keskeytettiin heti ensimmäisen tilaisuuden tullen perjantaina iltapäivällä. Annista pitäisi tulla lisätietoja maanantaina 27.3.2017, jolloin mahdollisesti tulee myös lisätietoa siitä, montako osaketta lopulta sain merkittyä. Annin keskeytyksestä johtuen myös kaupankäynti osakkeella pitäisi alkaa aikaistetusti jo 4.4.2017, mikäli listalleotto hakemus hyväksytään. Anti muistuttaa jo tässä vaiheessa hyvin läheisesti Next Gamesin antia, josta kirjoitin aiemmassa kirjoituksessani. Kirjoitukseeni Next Gamesin annista pääset tästä.

Update 27.3.2017: Annin tulos julkaistu
Fondian listautumisanti merkittiin 10,8 kertaisesti. Yleisöannin 13,4 kertaisesta merkinnästä johtuen yhtiön hallitus on päättänyt korottaa yleisöannin kokoa 240000 tarjottavaan osakkeeseen eli noin 26 prosentilla siirtämällä tarjottavia osakkeita instituutioannista yleisöantiin. Hallitus hyväksyi yleisöannissa merkintäsitoumukset kokonaan 25 tarjottavaan osakkeeseen saakka, ja ylittävältä osalta merkinnät hyväksyttiin noin 4,57 prosentin suhteessa. 

Toimitusjohtaja Salla Vainio kommentoi: ”Olemme Fondiassa erittäin iloisia ja ylpeitä sijoittajien osoittamasta vahvasta kiinnostuksesta Fondiaa kohtaan ja haluamme kiittää kaikkia listautumisantiin osallistuneita. Kerätyillä varoilla saamme lisävauhtia Fondian liiketoimintamallin kehittämiseen, digitaalisten työkalujen jatkokehitykseen ja kansainvälistymiseen. Toivotamme kaikki listautumisantiin osallistuneet sijoittajat lämpimästi tervetulleiksi omistamaan Fondiaa.” (Lähde: Yhtiötiedote)

Tulen siis saamaan annista osakkeita 25 + 2000 * 0,0457 = 116 kappaletta, joiden hinnaksi muodostuu 116 * 7,65€ = 887,4€. Alkuperäiseen 2000kpl / 15300€ sitoumukseeni nähden tämä on kyllä naurettava, joskin odotettava, lopputulos. En ole tyytyväinen.

28.3.2017: Fondian toimitusjohtaja haastattelussa
Inderes ROASTin vieraana Fondian toimitusjohtaja Salla Vainio

Update 4.4.2017: Kaupankäynti yhtiön osakkeella alkaa Nasdaq First North Finland -markkinapaikalla
Pörssin auetessa 4.4.2017 klo 10 Fondian osake avasi noin 38% nousuun. Merkintähinta osakkeelle oli 7,65€ per osake ja avauksessa kurssi nousi jopa 11,00 euroon. Merkinnästä saamillani 116 osakkeella tuo tarkoittaa (11,00€ - 7,65€) * 116 = 388,6€ arvonnousua. Taas aivan mukavat tuntipalkat, vaikka en tällä kertaa näitä, heti ainakaan, lähdekään realisoimaan.

Tulen holdaamaan annista saamani osakkeet, mutta en aio lisätä osakemäärääni ainakaan kaupankäynnin alkupäivinä.

Sinäkin voit käydä kauppaa Fondian osakkeilla Nordnetissä avaamalla oman sijoitussalkkusi:
Avaa maksuton sijoitussalkku

Jos muuten haluat hankkia laadukasta lukemista sijoittamisesta, niin suosittelen erinomaista Jukka Oksaharjun ja Karo Hämäläisen yhteistyössä kirjoittamaa kirjaa: Sijoita kuin guru.
Tai toisena vaihtoehtona lempisijoituskirjaani Burton G. Malkiel: Sattuman kauppaa Wall Streetillä.

Tämän esimerkin ei ole missään nimessä tarkoitus yllyttää ketään toimimaan samalla tavoin, päinvastoin tätä esimerkkiä ei voi eikä tule käyttää mallina tulevissa listautumisanneissa. Pyrkimykseni on tässä ennemminkin käytännön esimerkin kautta esittää, miten tietyissä tilanteissa vapailla markkinoilla on mahdollista toimia. Tätä esimerkkiä ei voi yleistää koskemaan muita vastaavia tilanteita, vaan jokainen tilanne on erilainen. Esimerkissä on otettu huomioon markkinatilanne, listautuvan yhtiön toimiala, ajan henki juuri tällä hetkellä ja ennen kaikkea toiminta perustuu minun omaan intuitiooni sekä omaan riskinkantokykyyni. Tällaisella "pelaamisella" markkinoilla ei ole mitään tekemistä pitkäjänteisen säästämisen tai sijoittamisen kanssa, mihin haluan jokaista lukijaa kannustaa.


Tämä kirjoitus ei sisällä suoria sijoitussuosituksia. Sen sijaan kirjoitus kannustaa jokaista sijoittamaan järkevästi, vastuullisesti ja tekemään omat sijoituspäätöksensä. Kaikkeen sijoittamiseen sisältyy riski sijoitetun pääoman menettämisestä, mikä tulee jokaisen itse kantaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sijoittajan kirjahylly - Vaurastu kuin Warren Buffett

Kirjan "Vaurastu kuin Warren Buffett" takakansi houkuttelee lukijaansa mukaan seuraavin sanoin: "Warren Buffett on kaikkien aikojen menestynein ja arvostetuin sijoittaja. Hänen kruununjalokivensä, sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway, on kehittynyt pienestä teollisuuslaitoksesta maailman viidenneksi suurimmaksi yritykseksi, jonka osakekurssi on jo yli 200000 dollaria. Miksi ja miten Buffett on menestynyt näin käsittämättömän hyvin? Menestyksen takana ei ole osakepoiminnan mestarillinen hallitseminen, ei myöskään tunnuslukujen tutkiminen, vaan täysin erilainen ajattelutapa: Buffett on bisnessijoittaja. Hän ostaa hyväksi katsomaansa bisnestä talousennusteista välittämättä, eikä hän yritä suojautua hintojen heilunnalta, koska juuri heilunta tarjoaa erinomaisia tilaisuuksia ostaa erinomaisia bisneksiä. Vaurastu kuin Warren Buffett avaa uuden näkökulman osakesijoittamiseen; kyseessä on ensimmäinen bisnessijoittamisen opas. Bisnessijoittamisen resepti on yksinkertainen ja

Sijoitus tulevaisuuteen - Lapselle säästäminen

Tämä aihe on itselleni tällä hetkellä erittäin ajankohtainen ja olen pyöritellyt sitä mielessäni jo jonkin aikaa. Haluan tarjota omille lapsilleni hyvät lähtökohdat elämään, niinkuin varmasti kaikki muutkin. Koska olen itse erittäin kiinnostunut sijoittamisesta, tarkoittaa tämä sitä, että tahdon tarjota lapsilleni tulevaisuuden mahdollisuuksia myös sijoitusten kautta. Toivon tietenkin, että saan tartutettua saman innon tulevaisuudessa omiin lapsiini myös. Martin Paasi kirjotti aikoinaan 8.3.2015 Nordnetin blogissa mielenkiintoisen bloggauksen aiheesta otsikolla: "Jokaisesta suomalaisesta tulisi miljönääri, jos lapsilisät sijoitettaisiin osakkeisiin" . Tämä bloggaus kannattaa lukea. Blogin otsikko on ehkä hieman raflaava ja sen takana onkin ajatus koronkorko ilmiöstä: Jokaisesta suomalaisesta todellakin voisi tulla miljonääri, jos laskelmat tehdään osakesijoitusten keskituotolla ja oletettu sijoitusaika on oletettu niinkin kauas, että lapsi pääse nykyiseen eläkeikään. P