Siirry pääsisältöön

Snapchat pörssiin - IPO-huuma alkaa kuulostaa tuomionpäivän kelloiltaOU SNAP!

Sijoittamisen yksi vaikeimmista sisäistettävistä asioista on jatkuva vastavirtaan kulkeminen. Käytännössä tämän tulisi ilmentyä siten, että omat moovit ovat aina päinvastaisia kuin suurien massojen. Tämän tulkinta ei olekaan sitten aivan yksiselitteistä.

Lainattu Nordnetin uutiskirjeestä 2.3.2017: 
 "Käsillä on suurin teknologia-IPO sitten Facebookin listautumisen! Nuorten keskuudessa suositusta viestipalvelu Snapchatistä tunnettu Snap Inc. listautuu NYSE:hen kaupankäyntitunnuksella ”SNAP”. Yhtiön arvon ennustetaan nousevan 24 miljardiin dollariin. Ennen listautumista osakeanti on ylimerkitty 10-kertaisesti."

Snapchatin (SNAP) osake nousi ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä jenkeissä 44% listautumishinnasta (17$), joka oli sekin jo annin ylälaidassa. Aikahyvin yhtiöltä, joka tuottaa tällä hetkellä tappiota. Jos jossain on onnistuttu hyvin, niin ainakin annin markkinoinnissa.

Itse en tuohon antiin osallistunut. Ajattelin tätä antia kuitenkin aiemmin, kun näin siitä mainoksen jossain netin taloussivustolla. En edes kiinnittänyt huomiota siihen, mikä osakkeen hintahaarukka oli. Silti mielessäni kävi, että tässä olisi nyt taas meneillään olevassa huumassa melko varma pikavoittojen paikka. Maailman turhin viisaus on jälkiviisaus... Mielestäni nyt meneillään oleva alhaisten korkejen halvan rahan luoma markkinamentaliteetti on kuitenkin sellainen, että oikeastaan jokaiseen antiin osallistumalla voisi tehdä pikavoittoja. No jos sitten yksi tai kaksi kymmenestä ei onnistuisi, niin loput kahdeksan kuittaisivat varmasti kahden tappiot ja enemmän. Samantyyppinen tilanne oli mielessäni viime vuonna Vincitin (VINCIT) listautuessa. Tarkoitan siis tunnetta helpoista pikavoitoista, en niinkään pidemmälle tulevaisuuteen ajateltuja tapahtumia. Onnekseni tähän antiin osallistuin, koska Vincit oli mielestäni mielenkiintoinen yhtiö ja on sitä vieläkin.

Samanlainen tilanne oli mielessäni Facebookin (FB) listautuessa vuonna 2012. Antihinta osakkeelle oli korkea. Osakkeet nousivat ajoittain voimakkaasti ensimmäisinä pörssipäivinä, minkä jälkeen hinta tuli alas väliaikaisesti reilusti alle antihinnan. Tämän päivän tilanne Facebookin kanssa on tietysti, jopa antiin osallistuneiden näkökulmasta todella hyvä. Osakkeen hinta on moninkertaistunut antihinnasta ja enempää faktoja tarkastamatta, niin muistaakseni Facebook tuottaa tällä hetkellä aivan hyvin voittoa sijoittajilleen. On siis onnistuttu siinä, mitä annin aikana saatettiin odottaa. Mikään ei tietenkään takaa tällaistä tarinaa.

Jos haluaa näistä kahdesta sosiaalisen median yhtiöstä vetää analogiat yhteen, niin molemmilla kaiketi pitäisi olla mahdollisuus samanlaiseen ansaintalogiikkaan. Miettimättä kuitenkaan sen pidemmälle tulevaisuutta, koska en ole erityisen kiinnostunut omistamaan Snapchatin osakkeita, niin päädyn toteamaan lopuksi, että olipa melkoinen IPO tappiota tekevältä firmalta. Mielestäni tätä ei voi kylmän loogisella järjellä perustella itselleen mitenkään. En tietenkään myöskään usko aivan täysin ajatukseen tehokkaista markkinoista, joten se siitä logiikasta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sijoitus tulevaisuuteen - Lapselle säästäminen - Osa 2

Pitkästä aikaa ehdin kirjoittamaan uutta tekstiä blogiin. Paljon on taustalla ehtinyt tapahtua, mutta olen käyttänyt jäljelle jääneen vapaa-aikani priorisoiden, joten valitettavasti en ole ehtinyt päivittämään aktiivisesti blogiani. Ajattelin, että ensimmäiseksi voisin antaa päivityksen poikani Johanneksen sijoitussalkkuun. Kuten jo aiemmin kirjoitin postauksessani "Sijoitus tulevaisuuteen - Lapselle säästäminen" , oli tarkoitukseni avata lapselleni sijoitussalkku Nordnetiin heti, kun se on mahdollista. Nyt tämä on tullut mahdolliseksi, koska poikani on syntynyt ja hänelle on saatu henkilötunnus. Avasin sijoitussalkun Johannekselle heti, kun henkilötunnus lopulta saatiin. Valitettavasti Nordnet vaatii salkun avaamiseen lapselle hieman papereiden pyörittelyä. Esimerkiksi huoltajien täytyi toimittaa kopiot henkilöpapereista oikeiksi todistettuina paperilla. Miksihän tätä ei voinut tehdä esimerkiksi pankkitunnuksilla, joilla voi käytännössä nykyään vahvistaa kaiken muun?

Sijoittajan kirjahylly - Vaurastu kuin Warren Buffett

Kirjan "Vaurastu kuin Warren Buffett" takakansi houkuttelee lukijaansa mukaan seuraavin sanoin: "Warren Buffett on kaikkien aikojen menestynein ja arvostetuin sijoittaja. Hänen kruununjalokivensä, sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway, on kehittynyt pienestä teollisuuslaitoksesta maailman viidenneksi suurimmaksi yritykseksi, jonka osakekurssi on jo yli 200000 dollaria. Miksi ja miten Buffett on menestynyt näin käsittämättömän hyvin? Menestyksen takana ei ole osakepoiminnan mestarillinen hallitseminen, ei myöskään tunnuslukujen tutkiminen, vaan täysin erilainen ajattelutapa: Buffett on bisnessijoittaja. Hän ostaa hyväksi katsomaansa bisnestä talousennusteista välittämättä, eikä hän yritä suojautua hintojen heilunnalta, koska juuri heilunta tarjoaa erinomaisia tilaisuuksia ostaa erinomaisia bisneksiä. Vaurastu kuin Warren Buffett avaa uuden näkökulman osakesijoittamiseen; kyseessä on ensimmäinen bisnessijoittamisen opas. Bisnessijoittamisen resepti on yksinkertainen ja

Sijoitus tulevaisuuteen - Lapselle säästäminen

Tämä aihe on itselleni tällä hetkellä erittäin ajankohtainen ja olen pyöritellyt sitä mielessäni jo jonkin aikaa. Haluan tarjota omille lapsilleni hyvät lähtökohdat elämään, niinkuin varmasti kaikki muutkin. Koska olen itse erittäin kiinnostunut sijoittamisesta, tarkoittaa tämä sitä, että tahdon tarjota lapsilleni tulevaisuuden mahdollisuuksia myös sijoitusten kautta. Toivon tietenkin, että saan tartutettua saman innon tulevaisuudessa omiin lapsiini myös. Martin Paasi kirjotti aikoinaan 8.3.2015 Nordnetin blogissa mielenkiintoisen bloggauksen aiheesta otsikolla: "Jokaisesta suomalaisesta tulisi miljönääri, jos lapsilisät sijoitettaisiin osakkeisiin" . Tämä bloggaus kannattaa lukea. Blogin otsikko on ehkä hieman raflaava ja sen takana onkin ajatus koronkorko ilmiöstä: Jokaisesta suomalaisesta todellakin voisi tulla miljonääri, jos laskelmat tehdään osakesijoitusten keskituotolla ja oletettu sijoitusaika on oletettu niinkin kauas, että lapsi pääse nykyiseen eläkeikään. P