Siirry pääsisältöön

Kulut ja turhat menot - Myrkkyä sijoittajalle - Osa 1

Kulut ja turhat menot ovat sijoittajalle katkeraa myrkkyä. Onhan päätavoite kuitenkin vaurastua mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti.


D-W003 Warnung vor giftigen Stoffen ty.svg
Picture By Torsten Henning - drawn by Torsten Henning, Public Domain, Link

Sijoittamiseen voi liittyä monia (piilo)kuluja joiden karsimiseen ja poistamiseen kannattaa oikeasti kiinnittää erityistä huomiota. Kuten jo aikaisemmassa postauksessani mainitsin, niin kaikilla kuluilla on negatiivinen vaikutus koronkorko ilmiöön ja pitkällä aikavälillä tämä vaikutus vain korostuu, mitä pidempää aikaväliä tarkastelemme.


Sijoittamiseen liittyviä kuluja ovat muun muassa
  • Säilytyskulut
  • Kaupankäyntikulut (Osto- ja myyntitoimeksiannot)
  • Hallinnointi- ja muut kulut rahastoissa
  • Verot (Osingoista ja myyntivoitoista)
Sijoittamisen kulujen karsimisen voit aloittaa perustamalla tai siirtämällä salkkusi parhaalle onlinevälittäjälle maailmassa: Nordnet.fi

Palaan sijoittamisen kulujen karsimiseen tämän juttusarjan myöhemmissä osissa.

Koska sijoittaminen on minulle elämänfilosofia ennemmin kuin vain tapa hankkia lisätuloja tai ajanvietettä, niin haluan soveltaa samanlaista ajattelua myös muille elämän osa-alueille. Myös sijoittamisen ulkopuolelta on suhteellisen helppoa löytää erilaisiaa kilpailutettavia tai turhia kuluja, joita karsimalla tai poistamalla saa enemmän pääomaa käyttöön kasvattaakseen varallisuuttaan. Eli käytännössä vähemmän rahaa muihin asioihin ja enemmän sijoitettavaksi osakkeisiin.


Muita mahdollisesti kilpailutettavia tai poistettavia kuluja
  • Sähkö
  • Vakuutukset
  • Netti
  • Maksulliset TV-palvelut
  • Netflix
  • Lehtien tilaukset
Näistä vaihtoehdoista käsittelen tällä kertaa tarkemmin sähkösopimuksen kilpailuttamista. Koska mikään ei ole parempi esimerkki, kuin käytäntö, niin esitän seuraavaksi sellaisen kilpailuttamalla oman sähkösopimukseni Kilpailuttaja.fi -palvelussa. Palveluun pääset tästä linkistä: Kilpailuta sähkösopimuksesi

Ja sitten suoraan asiaan...

Eli siis aluksi siirrytään Kilpailuttaja.fi -palveluun. Tämän jälkeen valitaan etusivulta "Sähkön kilpailutus kotitalouksille".

Ensimmäisellä sivulla tulee valittavaksi kilpailutuksen kohde, joka on minun tapauksessani "Kilpailutan nykyisen sähkösopimukseni". Tämän jälkeen valitsen käyttöpaikkan, joka on minulla omakotitalo ja varaava sähkölämmitys. Minulla ei itseasiassa ole tarkalleen ottaen varaava sähkölämmitys, mutta tuo valinta on lähinnä oikeaa, ja lopulta sillä ei ole merkitystä lopputuloksen kannalta.

Seuraavaksi valitaan sähköyhtiä ja siirtoyhtiö. Siirtoyhtiön valintaan auttaa postinumerohaku: Siirtoyhtiöni on Elenia Oy ja sähkösopimukseni on tällä hetkellä Vaasan sähkö Oy:ssä.

Seuraavaksi siirrytään eteenpäin. Tässä seuraavan sivun valinnat minun kohdallani:

Nämä valinnat löydät siirtolaskultasi, jos et niitä satu ulkoa muistamaan.

Seuraavaksi siirrytään arvioimaan sähkönkulutusta. En ole itse asunut vielä nykyisessä talossani kokonaista vuotta, joten en tiedä tarkalleen oikeaa kulutusta vuodeksi. Asetan tähän varovaisen arvion ottaen huomioon tietoni nykyisestä talostani: arvioni on noin 15000 kWh vuodessa. Tämäkään arvio ei vaikuta itse sähkön tarjoushintaan, vaan ainoastaan tulevissa tarjouksissa olevaan arvioituun säästöön nykyiseen verrattuna.

Seuraavalla sivulla saankin jo tarjoukseni. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen tarjossivulta löydän nykyisen sopimukseni hinnat:

Nämä voit tarkastaa myös sähkölaskustasi, jos et satu niitä muistamaan.

Muilla välilehdillä on erilaisia sopimustarjouksia, joista selaamalla löytyy minulle paras vaihtoehto:

Kyseessä on siis määräaikainen sopimus, joka on voimassa 24kk, mikä tarkoittaa että en voi vaihtaa sopimustani kahteen vuoteen. Aion kuitenkin vaihtaa itselleni tämän sopimuksen, koska en usko sähkönhintojen olevan laskussa, vaan päinvastoin nousussa. Tämä johtuu siitä, että viimeaikoina on uutisoitu orastavasta talouden noususta myös Suomessa, joka tarkoittaa myös sitä, että kun talous alkaa kasvamaan, niin sähkön hinnat lähtevät nousuun (normaalioloissa). Tämän ajatuksen voimin minun on kannattavaa tehdä 24kk sopimus nykyhinnalla, koska en usko parempaa hintaa lähitulevaisuudessa saavani. 24kk määräaikaisessa sopimuksessa kannattaa muuten huomioida, että jos et asu nykyisessä asuinpaikassasi seuraavia 24kk, niin muuton yhteydessä jopa määräaikaisen sopimuksen voi purkaa yhtä helposti kuin sopimuksen vaihtaminen normaalisti on.

Valitsen yllä mainitun sopimuksen, täytän omat tietoni loppuun ja vahvistan sopimusmuutoksen lopulta verkkopankkitunnuksilla. Valmis! Palvelu hoitaa aiemman sähkösopimukseni irtisanomisen puolestani, joten minun ei tarvitse itse nähdä vaivaa edes sen eteen.

Näin säästin juuri arvioimallani kulutuksella (15000 kWh) 210 euroa kahdessa vuodessa, minkä voin nyt käyttää vapaasti kerryttämään varallisuuttani sijoittamalla sen osakkeisiin ja tämän jälkeen nauttia koronkorko ilmiöstä kotona takkatulen äärellä lukemalla hyvää sijoituskirjaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sijoittajan kirjahylly - Vaurastu kuin Warren Buffett

Kirjan "Vaurastu kuin Warren Buffett" takakansi houkuttelee lukijaansa mukaan seuraavin sanoin: "Warren Buffett on kaikkien aikojen menestynein ja arvostetuin sijoittaja. Hänen kruununjalokivensä, sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway, on kehittynyt pienestä teollisuuslaitoksesta maailman viidenneksi suurimmaksi yritykseksi, jonka osakekurssi on jo yli 200000 dollaria. Miksi ja miten Buffett on menestynyt näin käsittämättömän hyvin? Menestyksen takana ei ole osakepoiminnan mestarillinen hallitseminen, ei myöskään tunnuslukujen tutkiminen, vaan täysin erilainen ajattelutapa: Buffett on bisnessijoittaja. Hän ostaa hyväksi katsomaansa bisnestä talousennusteista välittämättä, eikä hän yritä suojautua hintojen heilunnalta, koska juuri heilunta tarjoaa erinomaisia tilaisuuksia ostaa erinomaisia bisneksiä. Vaurastu kuin Warren Buffett avaa uuden näkökulman osakesijoittamiseen; kyseessä on ensimmäinen bisnessijoittamisen opas. Bisnessijoittamisen resepti on yksinkertainen ja

Sijoitus tulevaisuuteen - Lapselle säästäminen

Tämä aihe on itselleni tällä hetkellä erittäin ajankohtainen ja olen pyöritellyt sitä mielessäni jo jonkin aikaa. Haluan tarjota omille lapsilleni hyvät lähtökohdat elämään, niinkuin varmasti kaikki muutkin. Koska olen itse erittäin kiinnostunut sijoittamisesta, tarkoittaa tämä sitä, että tahdon tarjota lapsilleni tulevaisuuden mahdollisuuksia myös sijoitusten kautta. Toivon tietenkin, että saan tartutettua saman innon tulevaisuudessa omiin lapsiini myös. Martin Paasi kirjotti aikoinaan 8.3.2015 Nordnetin blogissa mielenkiintoisen bloggauksen aiheesta otsikolla: "Jokaisesta suomalaisesta tulisi miljönääri, jos lapsilisät sijoitettaisiin osakkeisiin" . Tämä bloggaus kannattaa lukea. Blogin otsikko on ehkä hieman raflaava ja sen takana onkin ajatus koronkorko ilmiöstä: Jokaisesta suomalaisesta todellakin voisi tulla miljonääri, jos laskelmat tehdään osakesijoitusten keskituotolla ja oletettu sijoitusaika on oletettu niinkin kauas, että lapsi pääse nykyiseen eläkeikään. P

Fondia - Listautumisanti - Lakialan yhtiö Nasdaq First North Finlandiin

Fondian listautumisanti alkoi 20.3.2017. Lainattu Arvopaperin kirjoituksesta: Helsingin pörssin First North -markkinalle listautuva lakitalo Fondia julkisti 16.3.2017 listautumisantinsa ehdot. Yhtiö laskee liikkeeseen enintään 390 000 uutta osaketta, minkä lisäksi yhtiön suuromistajat Marianne Saarikko Janson ja Mårten Jansson myyvät yhteensä 261 000 osaketta. Tarjolla on näin ollen 651 000 osaketta. Osakkeet jakautuvat alustavasti siten, että instituutioannissa on tarjolla enintään 386 000 osaketta, yleisöannissa 190 000 osaketta ja henkilöstöannissa 75 000 osaketta. Instituutio- ja yleisöannissa merkintähinta on 7,6 5 euroa per osake ja henkilöstöannissa 6,90 euroa. Annissa on siten tarjolla osakkeita noin 4,9 miljoonan euron arvosta. Henkilöstöanti ylimerkitään erittäin todennäköisesti ja instituutioanti vielä todennäköisemmin. Taalerin Mikro Markka -rahasto sekä Erkki Myllärniemen Umo Capital ovat sitoutuneet merkisemään yhteensä vähintään 270 000 osaketta eli noin 70 pros