Siirry pääsisältöön

Kulut ja turhat menot - Myrkkyä sijoittajalle - Osa 1

Kulut ja turhat menot ovat sijoittajalle katkeraa myrkkyä. Onhan päätavoite kuitenkin vaurastua mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti.


D-W003 Warnung vor giftigen Stoffen ty.svg
Picture By Torsten Henning - drawn by Torsten Henning, Public Domain, Link

Sijoittamiseen voi liittyä monia (piilo)kuluja joiden karsimiseen ja poistamiseen kannattaa oikeasti kiinnittää erityistä huomiota. Kuten jo aikaisemmassa postauksessani mainitsin, niin kaikilla kuluilla on negatiivinen vaikutus koronkorko ilmiöön ja pitkällä aikavälillä tämä vaikutus vain korostuu, mitä pidempää aikaväliä tarkastelemme.


Sijoittamiseen liittyviä kuluja ovat muun muassa
  • Säilytyskulut
  • Kaupankäyntikulut (Osto- ja myyntitoimeksiannot)
  • Hallinnointi- ja muut kulut rahastoissa
  • Verot (Osingoista ja myyntivoitoista)
Sijoittamisen kulujen karsimisen voit aloittaa perustamalla tai siirtämällä salkkusi parhaalle onlinevälittäjälle maailmassa: Nordnet.fi

Palaan sijoittamisen kulujen karsimiseen tämän juttusarjan myöhemmissä osissa.

Koska sijoittaminen on minulle elämänfilosofia ennemmin kuin vain tapa hankkia lisätuloja tai ajanvietettä, niin haluan soveltaa samanlaista ajattelua myös muille elämän osa-alueille. Myös sijoittamisen ulkopuolelta on suhteellisen helppoa löytää erilaisiaa kilpailutettavia tai turhia kuluja, joita karsimalla tai poistamalla saa enemmän pääomaa käyttöön kasvattaakseen varallisuuttaan. Eli käytännössä vähemmän rahaa muihin asioihin ja enemmän sijoitettavaksi osakkeisiin.


Muita mahdollisesti kilpailutettavia tai poistettavia kuluja
  • Sähkö
  • Vakuutukset
  • Netti
  • Maksulliset TV-palvelut
  • Netflix
  • Lehtien tilaukset
Näistä vaihtoehdoista käsittelen tällä kertaa tarkemmin sähkösopimuksen kilpailuttamista. Koska mikään ei ole parempi esimerkki, kuin käytäntö, niin esitän seuraavaksi sellaisen kilpailuttamalla oman sähkösopimukseni Kilpailuttaja.fi -palvelussa. Palveluun pääset tästä linkistä: Kilpailuta sähkösopimuksesi

Ja sitten suoraan asiaan...

Eli siis aluksi siirrytään Kilpailuttaja.fi -palveluun. Tämän jälkeen valitaan etusivulta "Sähkön kilpailutus kotitalouksille".

Ensimmäisellä sivulla tulee valittavaksi kilpailutuksen kohde, joka on minun tapauksessani "Kilpailutan nykyisen sähkösopimukseni". Tämän jälkeen valitsen käyttöpaikkan, joka on minulla omakotitalo ja varaava sähkölämmitys. Minulla ei itseasiassa ole tarkalleen ottaen varaava sähkölämmitys, mutta tuo valinta on lähinnä oikeaa, ja lopulta sillä ei ole merkitystä lopputuloksen kannalta.

Seuraavaksi valitaan sähköyhtiä ja siirtoyhtiö. Siirtoyhtiön valintaan auttaa postinumerohaku: Siirtoyhtiöni on Elenia Oy ja sähkösopimukseni on tällä hetkellä Vaasan sähkö Oy:ssä.

Seuraavaksi siirrytään eteenpäin. Tässä seuraavan sivun valinnat minun kohdallani:

Nämä valinnat löydät siirtolaskultasi, jos et niitä satu ulkoa muistamaan.

Seuraavaksi siirrytään arvioimaan sähkönkulutusta. En ole itse asunut vielä nykyisessä talossani kokonaista vuotta, joten en tiedä tarkalleen oikeaa kulutusta vuodeksi. Asetan tähän varovaisen arvion ottaen huomioon tietoni nykyisestä talostani: arvioni on noin 15000 kWh vuodessa. Tämäkään arvio ei vaikuta itse sähkön tarjoushintaan, vaan ainoastaan tulevissa tarjouksissa olevaan arvioituun säästöön nykyiseen verrattuna.

Seuraavalla sivulla saankin jo tarjoukseni. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen tarjossivulta löydän nykyisen sopimukseni hinnat:

Nämä voit tarkastaa myös sähkölaskustasi, jos et satu niitä muistamaan.

Muilla välilehdillä on erilaisia sopimustarjouksia, joista selaamalla löytyy minulle paras vaihtoehto:

Kyseessä on siis määräaikainen sopimus, joka on voimassa 24kk, mikä tarkoittaa että en voi vaihtaa sopimustani kahteen vuoteen. Aion kuitenkin vaihtaa itselleni tämän sopimuksen, koska en usko sähkönhintojen olevan laskussa, vaan päinvastoin nousussa. Tämä johtuu siitä, että viimeaikoina on uutisoitu orastavasta talouden noususta myös Suomessa, joka tarkoittaa myös sitä, että kun talous alkaa kasvamaan, niin sähkön hinnat lähtevät nousuun (normaalioloissa). Tämän ajatuksen voimin minun on kannattavaa tehdä 24kk sopimus nykyhinnalla, koska en usko parempaa hintaa lähitulevaisuudessa saavani. 24kk määräaikaisessa sopimuksessa kannattaa muuten huomioida, että jos et asu nykyisessä asuinpaikassasi seuraavia 24kk, niin muuton yhteydessä jopa määräaikaisen sopimuksen voi purkaa yhtä helposti kuin sopimuksen vaihtaminen normaalisti on.

Valitsen yllä mainitun sopimuksen, täytän omat tietoni loppuun ja vahvistan sopimusmuutoksen lopulta verkkopankkitunnuksilla. Valmis! Palvelu hoitaa aiemman sähkösopimukseni irtisanomisen puolestani, joten minun ei tarvitse itse nähdä vaivaa edes sen eteen.

Näin säästin juuri arvioimallani kulutuksella (15000 kWh) 210 euroa kahdessa vuodessa, minkä voin nyt käyttää vapaasti kerryttämään varallisuuttani sijoittamalla sen osakkeisiin ja tämän jälkeen nauttia koronkorko ilmiöstä kotona takkatulen äärellä lukemalla hyvää sijoituskirjaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sijoitus tulevaisuuteen - Lapselle säästäminen - Osa 2

Pitkästä aikaa ehdin kirjoittamaan uutta tekstiä blogiin. Paljon on taustalla ehtinyt tapahtua, mutta olen käyttänyt jäljelle jääneen vapaa-aikani priorisoiden, joten valitettavasti en ole ehtinyt päivittämään aktiivisesti blogiani. Ajattelin, että ensimmäiseksi voisin antaa päivityksen poikani Johanneksen sijoitussalkkuun. Kuten jo aiemmin kirjoitin postauksessani "Sijoitus tulevaisuuteen - Lapselle säästäminen" , oli tarkoitukseni avata lapselleni sijoitussalkku Nordnetiin heti, kun se on mahdollista. Nyt tämä on tullut mahdolliseksi, koska poikani on syntynyt ja hänelle on saatu henkilötunnus. Avasin sijoitussalkun Johannekselle heti, kun henkilötunnus lopulta saatiin. Valitettavasti Nordnet vaatii salkun avaamiseen lapselle hieman papereiden pyörittelyä. Esimerkiksi huoltajien täytyi toimittaa kopiot henkilöpapereista oikeiksi todistettuina paperilla. Miksihän tätä ei voinut tehdä esimerkiksi pankkitunnuksilla, joilla voi käytännössä nykyään vahvistaa kaiken muun?

Sijoitus tulevaisuuteen - Lapselle säästäminen

Tämä aihe on itselleni tällä hetkellä erittäin ajankohtainen ja olen pyöritellyt sitä mielessäni jo jonkin aikaa. Haluan tarjota omille lapsilleni hyvät lähtökohdat elämään, niinkuin varmasti kaikki muutkin. Koska olen itse erittäin kiinnostunut sijoittamisesta, tarkoittaa tämä sitä, että tahdon tarjota lapsilleni tulevaisuuden mahdollisuuksia myös sijoitusten kautta. Toivon tietenkin, että saan tartutettua saman innon tulevaisuudessa omiin lapsiini myös. Martin Paasi kirjotti aikoinaan 8.3.2015 Nordnetin blogissa mielenkiintoisen bloggauksen aiheesta otsikolla: "Jokaisesta suomalaisesta tulisi miljönääri, jos lapsilisät sijoitettaisiin osakkeisiin" . Tämä bloggaus kannattaa lukea. Blogin otsikko on ehkä hieman raflaava ja sen takana onkin ajatus koronkorko ilmiöstä: Jokaisesta suomalaisesta todellakin voisi tulla miljonääri, jos laskelmat tehdään osakesijoitusten keskituotolla ja oletettu sijoitusaika on oletettu niinkin kauas, että lapsi pääse nykyiseen eläkeikään. P

Aktiivinen sijoitusrahasto ei kannata sijoittajalle - Rahastonhoitajalle se kannattaa suhdanteesta riippumatta

Aikoinaan, sijoitussalkkuni ollessa vielä kivijalkapankin puolella, tiedustelin erään käyntini yhteydessä mahdollisuutta sijoittaa pankin tarjonnan kautta passiiviseen indeksirahastoon. Tämä oli aikaa, kun passiivisia indeksirahastoja ei vielä ollut niin paljon tarjolla kuin nykyään. Yllätyksekseni sain vastaukseksi, että pankki ei tarjoa indeksisijoituksia kuin ainoastaan suurille asiakkailleen, mikä tarkoitti tässä tapauksessa yli sadantuhannen euron sijoitusta. Tämän lisäksi minulle myytiin samassa tilanteessa hyvin voimakkaasti pankin oman tarjonnan aktiivisesti hoidettuja rahastoja. Olin tuohon aikaan jo lukenut muutaman sijoituskirjan, joissa puhutiin indeksisijoittamisesta, ja osasinkin helposti ymmärtää miksi pankissa toimittiin näin. Yksinkertainen syy tähän tapahtumaan oli, että aktiivisesti hoidetuissa rahastoissa pankki tienaa aina, mikä on tietenkin myös sen perimmäinen tarkoitus, kun taas passiivisissa indeksisijoituksissa tienaaminen jää sijoittajalle itselleen ja p