Siirry pääsisältöön

Osingot - Sijoittajan palkkapäiväKevät on pörssiyhtiöiden yhtiökokousten aikaa. Yhtiökokouksessa päätetään monien muiden asioiden lisäksi edellisvuoden tuloksesta maksettavan osingon määrästä. Normaalisti tämä tapahtuu niin, että yhtiön hallitus tekee ehdotuksen edellisvuodelta jaettavasta osingosta yhtiökokoukselle ja yhtiökokous hyväksyy tämän.

Sijoittajan näkökulmasta monien yhtiöiden kohdalla kevät on siis myös palkkapäivä. Suurin osa suomalaisista yhtiöistä maksaa osinkonsa kerran vuodessa ja siitä päätetään keväällä yhtiökokouksessa. Poikkeuksiakin tästä on, kuten esimerkiksi Wärtsilä siirtyi tänä vuonna maksamaan osinkonsa kahdessa erässä, joista toinen maksetaan keväällä ja toinen osa, josta päätetään myöhemmin syyskuussa, maksetaan syksyllä. Toinen esimerkki useammassa osassa osinkonsa maksajista on Verkkokauppa, joka maksaa osinkonsa tänä vuonna neljässä osassa, joista kustakin päätetään erikseen neljännesvuosittain. Ulkomailla osinkojen maksaminen useammassa kuin yhdessä osassa on paljon yleisempää kuin suomessa tällä hetkellä. Itse pidän useammassa osassa maksettavista osingoista, koska silloin sijoittaja saa tasaista osinkovirtaa läpi vuoden sijoitettavaksi edelleen mahdollisesti uusiin kohteisiin.


Oman salkkuni osingot tänä vuonna

Aiemmassa kirjoituksessani julkaisin salkkuni tämänhetkisen sisällön. Kirjoitukseen pääset tästä. Suurin osa salkkuni yhtiöistä ei ole vielä tänä vuonna osinkojaan maksanut, mutta kaikkien osalta ehdotus on jo tiedossa. Tänä vuonna saamieni osinkojen kokonaissumma tulee olemaan, olettaen että kaikki ehdotukset hyväksytään sellaisenaan, yhteensä 4354,33€. Saamieni osinkojen määrä tippu tälle vuodelle radikaalisti viime vuodelta, johtuen tekemistäni peliliikkeistä tulevaisuutta ajatellen. Olen myös pienetänyt viime vuoden lopulla salkkuni velkavipua, koska mielestäni pörssisyksissä mennään tällä hetkellä lähellä huippua, josta jossain vaiheessa alkaa lasku, jolloin haluan että minulla on ammuksia tehdä uusia sijoituksia halvemmilla hinnoilla. Velkavivun käyttö Nordnetissä on erittäin helppoa ja sen vakuutena toimivat oman salkkusi osakkeet. Aiheesta lisää Nordnetin sivuilla:
Nordnet - Säästäminen ja sijoittaminen
(Palvelut -> Luotot ja Superluotto)

Seuraavassa osinkosummani vuodesta 2009 lähtien:
2009: 497€
2010: 1017,1€
2011: 2073,53€
2012: 1914,02€
2013: 2656,96€
2014: 2954,03€
2015: 3673,29€
2016: 5035,63€
2017: 4354,33€

Tavoitteenani on kasvava osinkovirta vuosittain, mikä pitää mielenkiinnon yllä ja nautinnon koron korko ilmiöstä maksimissaan. Sijoitan siis osingot poikkeuksetta aina takaisin osakkeisiin. Vaikka tämän vuoden osinkosummani laskikin huomattavasti viime vuodesta, ei osinkojen kasvu ole salkussani tyrehtynyt, päin vastoin, nyt rakennetaan pohjaa nopeammalle osinkojen kasvulle tulevaisuudessa.

Salkkuni yhtiöistä hyviä osingonmaksajia ovat tällä hetkellä seuraavat yhtiöt:
Nordea, Kone, Wärtsilä, Nokian renkaat, Sampo, BMW

Osingonmaksun sijaan tulevaisuuden kasvuun panostajia (ja mahdollisia yritysostokohteita) ovat seuraavat yhtiöt:
Verkkokauppa, Nixu, Lehto, Siili, Taaleri, Vincit

Ylläoleva jaottelu on aika karkea, mutta näin minä ajattelen salkkuni yhtiöistä ja syistäni sijoittaa niihin. Kuten aiemmin jo kirjoitin, olen pudottanut salkustani pois muun muassa H&M:n ja Fortumin osakkeet kokonaan, mikä onkin pääsyy osinkosumman putoamiseen tänä vuonna. En ole kuitenkaan luopunut näiden yhtiöiden seurannasta ja on hyvinkin mahdollista, että palautan yhtiöt omistuksieni joukkoon vielä myöhemmin tänä vuonna riippuen siitä miten maailma näiden yhtiöiden ympärillä kehittyy. Joka tapauksessa tavoittelen laajennusta osingonmaksajien listaan salkussani. Eli tarkoitukseni olisi löytää uusi hyviä osingonmaksajia oikeaan hintaan. Kriteerini näiden valintaan ovat monimuotoiset, mutta ainakin kohdillaan pitää olla osakkeen hinta, osinko ja tuleva osingon kasvu. Näiden kriteerien lisäksi tietenkin yhtiö ja sen liiketoiminta pitää olla kunnossa.

Ensi vuodeksi, eli tämän vuoden tulosten perusteella maksettaviksi osingoiksi, tavoitteeni on kasvattaa osinkosummani vähintään takaisin vuoden 2016 tasolle. Mielestäni tämä on realistinen ja saavutettavissa oleva taso, jota kohden liikkeeni tänä vuonna kulkevat.


Jos muuten haluat hankkia laadukasta lukemista sijoittamisesta, niin suosittelen erinomaista Jukka Oksaharjun ja Karo Hämäläisen yhteistyössä kirjoittamaa kirjaa: Sijoita kuin guru.
Tai toisena vaihtoehtona lempisijoituskirjaani Burton G. Malkiel: Sattuman kauppaa Wall Streetillä.
Suomenkielinen teos näyttää olevan kirjoitushetkellä väliaikaisesti lopussa, mutta tätä kirjaa löytyy englanninkielisenä versiona myös. Suomenkielistä versiota odotellessa kannattaa lukea tuo ensimmäinen vaihtoehto.

Tämä kirjoitus ei sisällä suoria sijoitussuosituksia. Sen sijaan kirjoitus kannustaa jokaista sijoittamaan järkevästi, vastuullisesti ja tekemään omat sijoituspäätöksensä. Kaikkeen sijoittamiseen sisältyy riski sijoitetun pääoman menettämisestä, mikä tulee jokaisen itse kantaa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sijoitus tulevaisuuteen - Lapselle säästäminen - Osa 2

Pitkästä aikaa ehdin kirjoittamaan uutta tekstiä blogiin. Paljon on taustalla ehtinyt tapahtua, mutta olen käyttänyt jäljelle jääneen vapaa-aikani priorisoiden, joten valitettavasti en ole ehtinyt päivittämään aktiivisesti blogiani. Ajattelin, että ensimmäiseksi voisin antaa päivityksen poikani Johanneksen sijoitussalkkuun. Kuten jo aiemmin kirjoitin postauksessani "Sijoitus tulevaisuuteen - Lapselle säästäminen" , oli tarkoitukseni avata lapselleni sijoitussalkku Nordnetiin heti, kun se on mahdollista. Nyt tämä on tullut mahdolliseksi, koska poikani on syntynyt ja hänelle on saatu henkilötunnus. Avasin sijoitussalkun Johannekselle heti, kun henkilötunnus lopulta saatiin. Valitettavasti Nordnet vaatii salkun avaamiseen lapselle hieman papereiden pyörittelyä. Esimerkiksi huoltajien täytyi toimittaa kopiot henkilöpapereista oikeiksi todistettuina paperilla. Miksihän tätä ei voinut tehdä esimerkiksi pankkitunnuksilla, joilla voi käytännössä nykyään vahvistaa kaiken muun?

Fondia - Listautumisanti - Lakialan yhtiö Nasdaq First North Finlandiin

Fondian listautumisanti alkoi 20.3.2017. Lainattu Arvopaperin kirjoituksesta: Helsingin pörssin First North -markkinalle listautuva lakitalo Fondia julkisti 16.3.2017 listautumisantinsa ehdot. Yhtiö laskee liikkeeseen enintään 390 000 uutta osaketta, minkä lisäksi yhtiön suuromistajat Marianne Saarikko Janson ja Mårten Jansson myyvät yhteensä 261 000 osaketta. Tarjolla on näin ollen 651 000 osaketta. Osakkeet jakautuvat alustavasti siten, että instituutioannissa on tarjolla enintään 386 000 osaketta, yleisöannissa 190 000 osaketta ja henkilöstöannissa 75 000 osaketta. Instituutio- ja yleisöannissa merkintähinta on 7,6 5 euroa per osake ja henkilöstöannissa 6,90 euroa. Annissa on siten tarjolla osakkeita noin 4,9 miljoonan euron arvosta. Henkilöstöanti ylimerkitään erittäin todennäköisesti ja instituutioanti vielä todennäköisemmin. Taalerin Mikro Markka -rahasto sekä Erkki Myllärniemen Umo Capital ovat sitoutuneet merkisemään yhteensä vähintään 270 000 osaketta eli noin 70 pros

Minustako sijoittaja - Helposti sijoittamisen alkuun

Kansankapitalismiin kuuluu, että jokaisella ihmisellä on oikeus ja mahdollisuus sijoittaa rahansa esimerkiksi pörssiosakkeisiin. Kaikilla ei ole kuitenkaan halua eikä aikaa nähdä sitä vaivaa, mitä suora osakesijoittaminen vaatii. Jos ei halua nähdä vaivaa eikä käyttää aikaa suoriin osakesijoituksiin, käytännössä helppo vaihtoehto on rahastoihin sijoittaminen. Rahastoihin sijoittamisessa on kuitenkin ongelmana, että perinteisten pankkien tarjoamissa aktiivisissa rahastoissa on niin suuret kulut, että niihin sijoittaminen ei ole koskaan järkevää. Kulut ovat sijoittajalle myrkkyä aina. Tähän ongelmaan on tarjolla monia hyviä ratkaisuja, joista käsittelen seuraavassa muutamaa Nordnet.fi -palvelun tarjoamaa helppoa vaihtoehtoa. Nordnet tarjoaa asiakkailleen, vaihtoehdoksi suorille osakesijoituksille, kuluttomia rahastoja, joita he kutsuvat osuvasti superrahastoiksi. Nämä rahastot ovat superrahastoja, koska niiden ostaminen, omistaminen, myyminen tai mikään muukaan niissä ei maksa mi