Siirry pääsisältöön

Bitcoin - Sijoittaisinko bittirahaan?

Mikä on Bitcoin - Miten sijoittaa bittirahaan - Onko siinä mitään järkeä

Bitcoin euro
Bitcoin nousee nykyään aika-ajoin sijoituskeskusteluun ja uutisoinnin aiheeksi. Yleensä silloin, kun tämän bittirahan arvo joko nousee tai laskee hurjia päiväprosentteja, joku uutismedia tarttuu Bitcoiniin ja nostaa sen uutiseksi. Näitä päiväpyrähdyksiä suuntaan taikka toiseen tuntuu tapahtuvan aina silloin tällöin ja esimerkiksi Kauppalehti uutisoi tästä viimeksi toissa viikolla 3.3.2017 räväkällä otsikolla: "Bitcoin jälleen uusiin ennätyslukemiin: Jo kultaa kalliimpaa" Bitcoinin arvon ollessa hetkellisesti 1284 dollaria, kun samaan aikaan kullan unssihinta liikkui 1232 dollarissa. Erityisen mielenkiintoista tässä on se, että Bitcoinin arvo oli vielä vuosi sitten hetkellisesti 400 dollarissa, kun valuuttaan kohdistui epäilyksiä petosskandaaleista johtuen.

Näistä syistä päätin myös itse tarttua aiheeseen ja hieman avata mystiikan verhoa tämän bittivaluutan ympäriltä. Voisiko Bitcoinista olla sijoituskohteeksi?


Mikä on Bitcoin 

Bitcoinia kutsutaan virtuaaliseksi valuutaksi. Tosin kuin viralliset valuutat, kuten esimerkiksi euro tai dollari, Bitcoin ei ole minkään keskitetyn tahon (keskuspankit) liikkeeseen laskema virallinen valuutta. Bitcoin on ennemminkin vaihdannan väline, joka perustuu virtuaalisesti tietokoneilla ajettavaan anonyymiin vertaisverkkoon intenetissä. Bitcoinin arvo valuuttana perustuu käyttäjien väliseen sopimukseen. Bicoinin arvo muihin valuuttoihin nähden perustuu kysyntään ja tarjontaan ja koska sen koko olemassaolo perustuu vertaisverkkoajatukselle, ei sen arvoa voi määritellä mikään keskitetty taho tai hallitus.

Bitcoin vaihdanta on myös täysin anonyymiä ja vahvasti salattua, mikä tekee valuutasta houkuttelevan vaihtoehdon hämäpuuhien hoitamiselle. Esimerkiksi internetin Tor-verkossa Silk Road kauppapaikalla Bitcoinit ovat suosittu vaihdannan väline, vaihdannan suurimman kohteen ollessa huumeet. Täysi anonymiteetti tekeekin Bitcoinista jokaisen kaappianarkistin toteutuneen märän päiväunen.

Bitcoinien liikkeellä oleva määrä perustuu ennalta määriteltyyn geometriseen sarjaan, joten mikään hallinnollinen taho ei pysty vaikuttamaan sen arvoon laskemalla liikkeeseen lisää Bitcoineja halutessaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että keinotekoisen inflaation luominen valuutalle on tällä tavalla mahdotonta, koska Bitcoinien määrä nyt ja tulevaisuudessa on aina kaikkien tiedossa. Joskin tästä ennalta määritetystä valuutan liikkeellä olevasta määrästä seuraa myös sellainen kääntöpuoli, että jokin tarpeeksi varoissaan oleva taho voisi vaikuttaa halutessaan Bitcoinin arvoon luomalla markkinoille paljon kysyntään tai tarjontaa ja tätä kautta joko nostaa tai laskea Bitcoinin arvoa.


Total bitcoins over time.png
Kuva Bitcoinien määrän geometrisestä sarjasta. By Insti - https://en.bitcoin.it/wiki/File:Total_bitcoins_over_time_graph.png, CC BY 3.0, Linkki

Bitcoinien määrän perustuessa geometriseen sarjaan, on Bitcoiniin sisäänrakennettu myös ajan kuluessa sisäinen deflaatio. Tämä tarkoittaa sitä, että uusien Bitcoinin syntynopeuden vähentyessä ajan kuluessa on todennäköistä, että Bitcoinin arvo nousee, mikäli kysyntä samalla oletetaan muuttumattomaksi.


Miten hankin Bitcoineja

Bitcoinin voi halutessaan ottaa käyttöön asentamalla tietokoneelleen Bitcoin-ohjelman ja tämän jälkeen hankkimalla Bitcoineja joltain valuuttakauppapaikalta vaihtamalla niitä esimerkiksi euroihin. Tämän ohjelman avulla Bitcoineilla voi käydä kauppaa kenen tahansa kanssa, jolla on myös Bitcoin-ohjelma. Bitcoin.ohjelma tallettaa käyttäjän Bitcoinin virtuaalilompakkoon tai halutessaan omat Bitcoininsa voi tallettaa palveluntarjoajalle vähän samaan tapaan kuin pankkiin. Palveluntarjoajien avulla voi suojautua virtuaalilompakon häviämistä ja hakkerointia vastaan, mutta kuten historia on osoittanut, myös palveluntarjoajat ovat alttiita hakkeroinnille. Viime vuonna Bitcoinin arvo romahti, kun selvisi, että eräältä suurelta Bitcoin-välittäjältä varastetiin suuri määrä Bitcoineja verkkohyökkäyksen yhteydessä.

Myöskään virtuaalilompakko ei ole riskitön vaihtoehto Bitcoinien säilyttämiseen, koska lompakkoa säilytetään tietokoneella. Jos tietokoneesi kiintolevy hajoaa tai tietokoneesi varastetaan häviää samalla myös Bitcoin-lompakkosi. Jos käytät tätä vaihtoehto, muista tehdä varmuuskopiot, jolloin kiintolevyn hajotessa, voit palauttaa virtuaalilompakkosi. Varmuuskopioista ei ole hyötyä, mikäli koneesi varastetaan ja varas ehtii siirtää Bitcoinisi eteenpäin, koska Bitcoin siirtoja ei pysty jäljittämään tai peruuttamaan.


Miten ja missä Bitcoineja voi käyttää

Bitcoineja voi käyttää maksuvälineenä monissa verkkokaupoissa internetissä. Lisäksi myös jotkin kivijalkakaupat hyväksyvät Bitcoineja maksuvälineenä nykyään. Suomalaisesta Bittiraha.fi -palvelusta löytyy hyvä listaus suomalaisista paikoista, joissa Bitcoinit käyvät maksuvälineenä. On Suomessa näköjään yksi Teslakin onnistuttu ostamaan pelkästään Bitcoineilla - "Suomessa tehtiin historiaa: 140 000 euron Tesla myytiin Bitcoineilla". Kovin suosittua Bitcoinien käyttö ei kuitenkaan kivijalkakauppojen puolella ole.


Bitcoin sijoituskohteena

Lähtökohtaisesti mielipiteeni kaikista sijoituskohteista, jotka eivät tuota mitään (osingot, korkotulot, vuokra, yms.), on negatiivinen. Kuten olen jo aiemmissa kirjoituksissani todennut, niin tärkein yksittäinen asia varallisuuden kasvattamisessa on koronkorko-ilmiö, jota ei pääse syntymään ilman että sijoituskohteella on jokin jatkuva tuotto-ominaisuus (tähän en siis laske arvonnousua, jota Bitcoineilla voi tavoitella). Bitcoiniin sijoittamalla ei siis pääse nauttimaan koronkorko-ilmiöstä, jonka pitäisi olla sijoittajan ensisijainen hunajapurkki.

Bitcoinissa on kuitenkin deflaatio sisäänrakennettuna ominaisuutena, kuten aiemmin mainitsin, mikä tuntuu mielenkiintoiselta ajatellen sijoittamista. Bitcoinien arvoon eivät ole myöskään negatiivisesti vaikuttaneet viimeaikaiset tapahtumat, kuten Brexit tai jenkkien presidentinvaalit, samaan tapaan kuin muihin valuuttoihin. Koska Bitcoinin korrelaatio maailman tapahtumiin on todella pieni, ovat monet suursijoittajat käyttäneet Bitcoineja suojautumiseen markkinoiden myrskyjä vastaan vähän samaan tapaan kuin kultasijoituksia. Tällaiselle suojautumiselle ei kuitenkaan oikein ole tarvetta siinä kokoluokassa missä oma sijoitustoimintani pyörii.

Sijoittaisinko Bitcoiniin? Todettakoon näin: mikäli samankaltainen romahdus, kuin viime vuonna petosskandaaliepäillysten aikaan tapahtuu uudelleen, tulen vakavasti harkitsemaan jonkin vähäisen summan sijoittamista Bitcoineihin. En siksi, että pitäisin Bitcoinia kovinkaan houkuttelevana pitkäaikaisena sijoituksena, vaan lähinnä sen takia, että Bitcoin ja ajatus sen takana vaikuttaa minusta mielenkiintoiselta ja jotta jaksaisin seurata valuutan liikkeitä ja tapahtumia sen takana, minun täytyy omistaa sitä.


Suomalainen Bitcoin-palvelu: Bittiraha
Bitcoinin arvon seuranta: CoinDesk
Bitcoin.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sijoitus tulevaisuuteen - Lapselle säästäminen

Tämä aihe on itselleni tällä hetkellä erittäin ajankohtainen ja olen pyöritellyt sitä mielessäni jo jonkin aikaa. Haluan tarjota omille lapsilleni hyvät lähtökohdat elämään, niinkuin varmasti kaikki muutkin. Koska olen itse erittäin kiinnostunut sijoittamisesta, tarkoittaa tämä sitä, että tahdon tarjota lapsilleni tulevaisuuden mahdollisuuksia myös sijoitusten kautta. Toivon tietenkin, että saan tartutettua saman innon tulevaisuudessa omiin lapsiini myös. Martin Paasi kirjotti aikoinaan 8.3.2015 Nordnetin blogissa mielenkiintoisen bloggauksen aiheesta otsikolla: "Jokaisesta suomalaisesta tulisi miljönääri, jos lapsilisät sijoitettaisiin osakkeisiin" . Tämä bloggaus kannattaa lukea. Blogin otsikko on ehkä hieman raflaava ja sen takana onkin ajatus koronkorko ilmiöstä: Jokaisesta suomalaisesta todellakin voisi tulla miljonääri, jos laskelmat tehdään osakesijoitusten keskituotolla ja oletettu sijoitusaika on oletettu niinkin kauas, että lapsi pääse nykyiseen eläkeikään. P

Sijoitus tulevaisuuteen - Lapselle säästäminen - Osa 2

Pitkästä aikaa ehdin kirjoittamaan uutta tekstiä blogiin. Paljon on taustalla ehtinyt tapahtua, mutta olen käyttänyt jäljelle jääneen vapaa-aikani priorisoiden, joten valitettavasti en ole ehtinyt päivittämään aktiivisesti blogiani. Ajattelin, että ensimmäiseksi voisin antaa päivityksen poikani Johanneksen sijoitussalkkuun. Kuten jo aiemmin kirjoitin postauksessani "Sijoitus tulevaisuuteen - Lapselle säästäminen" , oli tarkoitukseni avata lapselleni sijoitussalkku Nordnetiin heti, kun se on mahdollista. Nyt tämä on tullut mahdolliseksi, koska poikani on syntynyt ja hänelle on saatu henkilötunnus. Avasin sijoitussalkun Johannekselle heti, kun henkilötunnus lopulta saatiin. Valitettavasti Nordnet vaatii salkun avaamiseen lapselle hieman papereiden pyörittelyä. Esimerkiksi huoltajien täytyi toimittaa kopiot henkilöpapereista oikeiksi todistettuina paperilla. Miksihän tätä ei voinut tehdä esimerkiksi pankkitunnuksilla, joilla voi käytännössä nykyään vahvistaa kaiken muun?

Fondia - Listautumisanti - Lakialan yhtiö Nasdaq First North Finlandiin

Fondian listautumisanti alkoi 20.3.2017. Lainattu Arvopaperin kirjoituksesta: Helsingin pörssin First North -markkinalle listautuva lakitalo Fondia julkisti 16.3.2017 listautumisantinsa ehdot. Yhtiö laskee liikkeeseen enintään 390 000 uutta osaketta, minkä lisäksi yhtiön suuromistajat Marianne Saarikko Janson ja Mårten Jansson myyvät yhteensä 261 000 osaketta. Tarjolla on näin ollen 651 000 osaketta. Osakkeet jakautuvat alustavasti siten, että instituutioannissa on tarjolla enintään 386 000 osaketta, yleisöannissa 190 000 osaketta ja henkilöstöannissa 75 000 osaketta. Instituutio- ja yleisöannissa merkintähinta on 7,6 5 euroa per osake ja henkilöstöannissa 6,90 euroa. Annissa on siten tarjolla osakkeita noin 4,9 miljoonan euron arvosta. Henkilöstöanti ylimerkitään erittäin todennäköisesti ja instituutioanti vielä todennäköisemmin. Taalerin Mikro Markka -rahasto sekä Erkki Myllärniemen Umo Capital ovat sitoutuneet merkisemään yhteensä vähintään 270 000 osaketta eli noin 70 pros