Siirry pääsisältöön

Snapchat pörssiin - IPO-huuma alkaa kuulostaa tuomionpäivän kelloiltaOU SNAP!

Sijoittamisen yksi vaikeimmista sisäistettävistä asioista on jatkuva vastavirtaan kulkeminen. Käytännössä tämän tulisi ilmentyä siten, että omat moovit ovat aina päinvastaisia kuin suurien massojen. Tämän tulkinta ei olekaan sitten aivan yksiselitteistä.

Lainattu Nordnetin uutiskirjeestä 2.3.2017: 
 "Käsillä on suurin teknologia-IPO sitten Facebookin listautumisen! Nuorten keskuudessa suositusta viestipalvelu Snapchatistä tunnettu Snap Inc. listautuu NYSE:hen kaupankäyntitunnuksella ”SNAP”. Yhtiön arvon ennustetaan nousevan 24 miljardiin dollariin. Ennen listautumista osakeanti on ylimerkitty 10-kertaisesti."

Snapchatin (SNAP) osake nousi ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä jenkeissä 44% listautumishinnasta (17$), joka oli sekin jo annin ylälaidassa. Aikahyvin yhtiöltä, joka tuottaa tällä hetkellä tappiota. Jos jossain on onnistuttu hyvin, niin ainakin annin markkinoinnissa.

Itse en tuohon antiin osallistunut. Ajattelin tätä antia kuitenkin aiemmin, kun näin siitä mainoksen jossain netin taloussivustolla. En edes kiinnittänyt huomiota siihen, mikä osakkeen hintahaarukka oli. Silti mielessäni kävi, että tässä olisi nyt taas meneillään olevassa huumassa melko varma pikavoittojen paikka. Maailman turhin viisaus on jälkiviisaus... Mielestäni nyt meneillään oleva alhaisten korkejen halvan rahan luoma markkinamentaliteetti on kuitenkin sellainen, että oikeastaan jokaiseen antiin osallistumalla voisi tehdä pikavoittoja. No jos sitten yksi tai kaksi kymmenestä ei onnistuisi, niin loput kahdeksan kuittaisivat varmasti kahden tappiot ja enemmän. Samantyyppinen tilanne oli mielessäni viime vuonna Vincitin (VINCIT) listautuessa. Tarkoitan siis tunnetta helpoista pikavoitoista, en niinkään pidemmälle tulevaisuuteen ajateltuja tapahtumia. Onnekseni tähän antiin osallistuin, koska Vincit oli mielestäni mielenkiintoinen yhtiö ja on sitä vieläkin.

Samanlainen tilanne oli mielessäni Facebookin (FB) listautuessa vuonna 2012. Antihinta osakkeelle oli korkea. Osakkeet nousivat ajoittain voimakkaasti ensimmäisinä pörssipäivinä, minkä jälkeen hinta tuli alas väliaikaisesti reilusti alle antihinnan. Tämän päivän tilanne Facebookin kanssa on tietysti, jopa antiin osallistuneiden näkökulmasta todella hyvä. Osakkeen hinta on moninkertaistunut antihinnasta ja enempää faktoja tarkastamatta, niin muistaakseni Facebook tuottaa tällä hetkellä aivan hyvin voittoa sijoittajilleen. On siis onnistuttu siinä, mitä annin aikana saatettiin odottaa. Mikään ei tietenkään takaa tällaistä tarinaa.

Jos haluaa näistä kahdesta sosiaalisen median yhtiöstä vetää analogiat yhteen, niin molemmilla kaiketi pitäisi olla mahdollisuus samanlaiseen ansaintalogiikkaan. Miettimättä kuitenkaan sen pidemmälle tulevaisuutta, koska en ole erityisen kiinnostunut omistamaan Snapchatin osakkeita, niin päädyn toteamaan lopuksi, että olipa melkoinen IPO tappiota tekevältä firmalta. Mielestäni tätä ei voi kylmän loogisella järjellä perustella itselleen mitenkään. En tietenkään myöskään usko aivan täysin ajatukseen tehokkaista markkinoista, joten se siitä logiikasta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fondia - Listautumisanti - Lakialan yhtiö Nasdaq First North Finlandiin

Fondian listautumisanti alkoi 20.3.2017.

Lainattu Arvopaperin kirjoituksesta:
Helsingin pörssin First North -markkinalle listautuva lakitalo Fondia julkisti 16.3.2017 listautumisantinsa ehdot. Yhtiö laskee liikkeeseen enintään 390 000 uutta osaketta, minkä lisäksi yhtiön suuromistajat Marianne Saarikko Janson ja Mårten Jansson myyvät yhteensä 261 000 osaketta. Tarjolla on näin ollen 651 000 osaketta. Osakkeet jakautuvat alustavasti siten, että instituutioannissa on tarjolla enintään 386 000 osaketta, yleisöannissa 190 000 osaketta ja henkilöstöannissa 75 000 osaketta. Instituutio- ja yleisöannissa merkintähinta on 7,65 euroa per osake ja henkilöstöannissa 6,90 euroa. Annissa on siten tarjolla osakkeita noin 4,9 miljoonan euron arvosta. Henkilöstöanti ylimerkitään erittäin todennäköisesti ja instituutioanti vielä todennäköisemmin. Taalerin Mikro Markka -rahasto sekä Erkki Myllärniemen Umo Capital ovat sitoutuneet merkisemään yhteensä vähintään 270 000 osaketta eli noin 70 prosenttia in…

Bitcoin - Sijoittaisinko bittirahaan?

Mikä on Bitcoin - Miten sijoittaa bittirahaan - Onko siinä mitään järkeä


Bitcoin nousee nykyään aika-ajoin sijoituskeskusteluun ja uutisoinnin aiheeksi. Yleensä silloin, kun tämän bittirahan arvo joko nousee tai laskee hurjia päiväprosentteja, joku uutismedia tarttuu Bitcoiniin ja nostaa sen uutiseksi. Näitä päiväpyrähdyksiä suuntaan taikka toiseen tuntuu tapahtuvan aina silloin tällöin ja esimerkiksi Kauppalehti uutisoi tästä viimeksi toissa viikolla 3.3.2017 räväkällä otsikolla: "Bitcoin jälleen uusiin ennätyslukemiin: Jo kultaa kalliimpaa" Bitcoinin arvon ollessa hetkellisesti 1284 dollaria, kun samaan aikaan kullan unssihinta liikkui 1232 dollarissa. Erityisen mielenkiintoista tässä on se, että Bitcoinin arvo oli vielä vuosi sitten hetkellisesti 400 dollarissa, kun valuuttaan kohdistui epäilyksiä petosskandaaleista johtuen.

Näistä syistä päätin myös itse tarttua aiheeseen ja hieman avata mystiikan verhoa tämän bittivaluutan ympäriltä. Voisiko Bitcoinista olla sijoituskoh…

Salaisuuksia, salaisuuksia ja osakesalkkuni

Sijoittaminen ja raha-asiat yleensäkin ovat salamyhkäistä puuhaa, mistä ei yleensä liiemmin hiiskuta... ainakin tältä tuntuu nykypäivän suomalaisessa yhteiskunnassa. Muurit murtuvat kuitenkin pala kerrallaan, joten ajattelin itse aloittaa niiden murtamisen omalta osaltani ja valottaa tämän hetkisen osakesalkkuni sisältöä.

Osakesalkkuuni kuuluvat tällä hetkellä sijoitukset seuraaviin arvopapereihin:


Sen verran lisättäköön, että olen viime aikoina myynyt salkustani muun muassa Fortumin ja H&M:n osakkeet kokonaan pois. Kuvankaappaus on otettu suoraan maailman parhaan sijoittajanpankin salkkuni yleisnäkymästä. Alla olevasta linkistä sinäkin voit aloittaa sijoittamisen ja avata oman salkkusi Nordnetiin.

Nordnet.fi: Sijoittamisen ei tarvitse olla tylsää - avaa tili jo tänään ilmaiseksi

Osakesijoitusten lisäksi minulla on sijoitusportfoliossani tällä hetkellä yksi asuntosijoitus rivitalokaksiossa, mistä kirjoitin aikaisemmassa postauksessani. Aikaisempaa postaukseeni asuntosijoittamisest…