Siirry pääsisältöön

Kulut ja turhat menot - Myrkkyä sijoittajalle - Osa 1

Kulut ja turhat menot ovat sijoittajalle katkeraa myrkkyä. Onhan päätavoite kuitenkin vaurastua mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti.


D-W003 Warnung vor giftigen Stoffen ty.svg
Picture By Torsten Henning - drawn by Torsten Henning, Public Domain, Link

Sijoittamiseen voi liittyä monia (piilo)kuluja joiden karsimiseen ja poistamiseen kannattaa oikeasti kiinnittää erityistä huomiota. Kuten jo aikaisemmassa postauksessani mainitsin, niin kaikilla kuluilla on negatiivinen vaikutus koronkorko ilmiöön ja pitkällä aikavälillä tämä vaikutus vain korostuu, mitä pidempää aikaväliä tarkastelemme.


Sijoittamiseen liittyviä kuluja ovat muun muassa
  • Säilytyskulut
  • Kaupankäyntikulut (Osto- ja myyntitoimeksiannot)
  • Hallinnointi- ja muut kulut rahastoissa
  • Verot (Osingoista ja myyntivoitoista)
Sijoittamisen kulujen karsimisen voit aloittaa perustamalla tai siirtämällä salkkusi parhaalle onlinevälittäjälle maailmassa: Nordnet.fi

Palaan sijoittamisen kulujen karsimiseen tämän juttusarjan myöhemmissä osissa.

Koska sijoittaminen on minulle elämänfilosofia ennemmin kuin vain tapa hankkia lisätuloja tai ajanvietettä, niin haluan soveltaa samanlaista ajattelua myös muille elämän osa-alueille. Myös sijoittamisen ulkopuolelta on suhteellisen helppoa löytää erilaisiaa kilpailutettavia tai turhia kuluja, joita karsimalla tai poistamalla saa enemmän pääomaa käyttöön kasvattaakseen varallisuuttaan. Eli käytännössä vähemmän rahaa muihin asioihin ja enemmän sijoitettavaksi osakkeisiin.


Muita mahdollisesti kilpailutettavia tai poistettavia kuluja
  • Sähkö
  • Vakuutukset
  • Netti
  • Maksulliset TV-palvelut
  • Netflix
  • Lehtien tilaukset
Näistä vaihtoehdoista käsittelen tällä kertaa tarkemmin sähkösopimuksen kilpailuttamista. Koska mikään ei ole parempi esimerkki, kuin käytäntö, niin esitän seuraavaksi sellaisen kilpailuttamalla oman sähkösopimukseni Kilpailuttaja.fi -palvelussa. Palveluun pääset tästä linkistä: Kilpailuta sähkösopimuksesi

Ja sitten suoraan asiaan...

Eli siis aluksi siirrytään Kilpailuttaja.fi -palveluun. Tämän jälkeen valitaan etusivulta "Sähkön kilpailutus kotitalouksille".

Ensimmäisellä sivulla tulee valittavaksi kilpailutuksen kohde, joka on minun tapauksessani "Kilpailutan nykyisen sähkösopimukseni". Tämän jälkeen valitsen käyttöpaikkan, joka on minulla omakotitalo ja varaava sähkölämmitys. Minulla ei itseasiassa ole tarkalleen ottaen varaava sähkölämmitys, mutta tuo valinta on lähinnä oikeaa, ja lopulta sillä ei ole merkitystä lopputuloksen kannalta.

Seuraavaksi valitaan sähköyhtiä ja siirtoyhtiö. Siirtoyhtiön valintaan auttaa postinumerohaku: Siirtoyhtiöni on Elenia Oy ja sähkösopimukseni on tällä hetkellä Vaasan sähkö Oy:ssä.

Seuraavaksi siirrytään eteenpäin. Tässä seuraavan sivun valinnat minun kohdallani:

Nämä valinnat löydät siirtolaskultasi, jos et niitä satu ulkoa muistamaan.

Seuraavaksi siirrytään arvioimaan sähkönkulutusta. En ole itse asunut vielä nykyisessä talossani kokonaista vuotta, joten en tiedä tarkalleen oikeaa kulutusta vuodeksi. Asetan tähän varovaisen arvion ottaen huomioon tietoni nykyisestä talostani: arvioni on noin 15000 kWh vuodessa. Tämäkään arvio ei vaikuta itse sähkön tarjoushintaan, vaan ainoastaan tulevissa tarjouksissa olevaan arvioituun säästöön nykyiseen verrattuna.

Seuraavalla sivulla saankin jo tarjoukseni. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen tarjossivulta löydän nykyisen sopimukseni hinnat:

Nämä voit tarkastaa myös sähkölaskustasi, jos et satu niitä muistamaan.

Muilla välilehdillä on erilaisia sopimustarjouksia, joista selaamalla löytyy minulle paras vaihtoehto:

Kyseessä on siis määräaikainen sopimus, joka on voimassa 24kk, mikä tarkoittaa että en voi vaihtaa sopimustani kahteen vuoteen. Aion kuitenkin vaihtaa itselleni tämän sopimuksen, koska en usko sähkönhintojen olevan laskussa, vaan päinvastoin nousussa. Tämä johtuu siitä, että viimeaikoina on uutisoitu orastavasta talouden noususta myös Suomessa, joka tarkoittaa myös sitä, että kun talous alkaa kasvamaan, niin sähkön hinnat lähtevät nousuun (normaalioloissa). Tämän ajatuksen voimin minun on kannattavaa tehdä 24kk sopimus nykyhinnalla, koska en usko parempaa hintaa lähitulevaisuudessa saavani. 24kk määräaikaisessa sopimuksessa kannattaa muuten huomioida, että jos et asu nykyisessä asuinpaikassasi seuraavia 24kk, niin muuton yhteydessä jopa määräaikaisen sopimuksen voi purkaa yhtä helposti kuin sopimuksen vaihtaminen normaalisti on.

Valitsen yllä mainitun sopimuksen, täytän omat tietoni loppuun ja vahvistan sopimusmuutoksen lopulta verkkopankkitunnuksilla. Valmis! Palvelu hoitaa aiemman sähkösopimukseni irtisanomisen puolestani, joten minun ei tarvitse itse nähdä vaivaa edes sen eteen.

Näin säästin juuri arvioimallani kulutuksella (15000 kWh) 210 euroa kahdessa vuodessa, minkä voin nyt käyttää vapaasti kerryttämään varallisuuttani sijoittamalla sen osakkeisiin ja tämän jälkeen nauttia koronkorko ilmiöstä kotona takkatulen äärellä lukemalla hyvää sijoituskirjaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fondia - Listautumisanti - Lakialan yhtiö Nasdaq First North Finlandiin

Fondian listautumisanti alkoi 20.3.2017.

Lainattu Arvopaperin kirjoituksesta:
Helsingin pörssin First North -markkinalle listautuva lakitalo Fondia julkisti 16.3.2017 listautumisantinsa ehdot. Yhtiö laskee liikkeeseen enintään 390 000 uutta osaketta, minkä lisäksi yhtiön suuromistajat Marianne Saarikko Janson ja Mårten Jansson myyvät yhteensä 261 000 osaketta. Tarjolla on näin ollen 651 000 osaketta. Osakkeet jakautuvat alustavasti siten, että instituutioannissa on tarjolla enintään 386 000 osaketta, yleisöannissa 190 000 osaketta ja henkilöstöannissa 75 000 osaketta. Instituutio- ja yleisöannissa merkintähinta on 7,65 euroa per osake ja henkilöstöannissa 6,90 euroa. Annissa on siten tarjolla osakkeita noin 4,9 miljoonan euron arvosta. Henkilöstöanti ylimerkitään erittäin todennäköisesti ja instituutioanti vielä todennäköisemmin. Taalerin Mikro Markka -rahasto sekä Erkki Myllärniemen Umo Capital ovat sitoutuneet merkisemään yhteensä vähintään 270 000 osaketta eli noin 70 prosenttia in…

Bitcoin - Sijoittaisinko bittirahaan?

Mikä on Bitcoin - Miten sijoittaa bittirahaan - Onko siinä mitään järkeä


Bitcoin nousee nykyään aika-ajoin sijoituskeskusteluun ja uutisoinnin aiheeksi. Yleensä silloin, kun tämän bittirahan arvo joko nousee tai laskee hurjia päiväprosentteja, joku uutismedia tarttuu Bitcoiniin ja nostaa sen uutiseksi. Näitä päiväpyrähdyksiä suuntaan taikka toiseen tuntuu tapahtuvan aina silloin tällöin ja esimerkiksi Kauppalehti uutisoi tästä viimeksi toissa viikolla 3.3.2017 räväkällä otsikolla: "Bitcoin jälleen uusiin ennätyslukemiin: Jo kultaa kalliimpaa" Bitcoinin arvon ollessa hetkellisesti 1284 dollaria, kun samaan aikaan kullan unssihinta liikkui 1232 dollarissa. Erityisen mielenkiintoista tässä on se, että Bitcoinin arvo oli vielä vuosi sitten hetkellisesti 400 dollarissa, kun valuuttaan kohdistui epäilyksiä petosskandaaleista johtuen.

Näistä syistä päätin myös itse tarttua aiheeseen ja hieman avata mystiikan verhoa tämän bittivaluutan ympäriltä. Voisiko Bitcoinista olla sijoituskoh…

Salaisuuksia, salaisuuksia ja osakesalkkuni

Sijoittaminen ja raha-asiat yleensäkin ovat salamyhkäistä puuhaa, mistä ei yleensä liiemmin hiiskuta... ainakin tältä tuntuu nykypäivän suomalaisessa yhteiskunnassa. Muurit murtuvat kuitenkin pala kerrallaan, joten ajattelin itse aloittaa niiden murtamisen omalta osaltani ja valottaa tämän hetkisen osakesalkkuni sisältöä.

Osakesalkkuuni kuuluvat tällä hetkellä sijoitukset seuraaviin arvopapereihin:


Sen verran lisättäköön, että olen viime aikoina myynyt salkustani muun muassa Fortumin ja H&M:n osakkeet kokonaan pois. Kuvankaappaus on otettu suoraan maailman parhaan sijoittajanpankin salkkuni yleisnäkymästä. Alla olevasta linkistä sinäkin voit aloittaa sijoittamisen ja avata oman salkkusi Nordnetiin.

Nordnet.fi: Sijoittamisen ei tarvitse olla tylsää - avaa tili jo tänään ilmaiseksi

Osakesijoitusten lisäksi minulla on sijoitusportfoliossani tällä hetkellä yksi asuntosijoitus rivitalokaksiossa, mistä kirjoitin aikaisemmassa postauksessani. Aikaisempaa postaukseeni asuntosijoittamisest…