Siirry pääsisältöön

Kulut ja turhat menot - Myrkkyä sijoittajalle - Osa 1

Kulut ja turhat menot ovat sijoittajalle katkeraa myrkkyä. Onhan päätavoite kuitenkin vaurastua mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti.


D-W003 Warnung vor giftigen Stoffen ty.svg
Picture By Torsten Henning - drawn by Torsten Henning, Public Domain, Link

Sijoittamiseen voi liittyä monia (piilo)kuluja joiden karsimiseen ja poistamiseen kannattaa oikeasti kiinnittää erityistä huomiota. Kuten jo aikaisemmassa postauksessani mainitsin, niin kaikilla kuluilla on negatiivinen vaikutus koronkorko ilmiöön ja pitkällä aikavälillä tämä vaikutus vain korostuu, mitä pidempää aikaväliä tarkastelemme.


Sijoittamiseen liittyviä kuluja ovat muun muassa
  • Säilytyskulut
  • Kaupankäyntikulut (Osto- ja myyntitoimeksiannot)
  • Hallinnointi- ja muut kulut rahastoissa
  • Verot (Osingoista ja myyntivoitoista)
Sijoittamisen kulujen karsimisen voit aloittaa perustamalla tai siirtämällä salkkusi parhaalle onlinevälittäjälle maailmassa: Nordnet.fi

Palaan sijoittamisen kulujen karsimiseen tämän juttusarjan myöhemmissä osissa.

Koska sijoittaminen on minulle elämänfilosofia ennemmin kuin vain tapa hankkia lisätuloja tai ajanvietettä, niin haluan soveltaa samanlaista ajattelua myös muille elämän osa-alueille. Myös sijoittamisen ulkopuolelta on suhteellisen helppoa löytää erilaisiaa kilpailutettavia tai turhia kuluja, joita karsimalla tai poistamalla saa enemmän pääomaa käyttöön kasvattaakseen varallisuuttaan. Eli käytännössä vähemmän rahaa muihin asioihin ja enemmän sijoitettavaksi osakkeisiin.


Muita mahdollisesti kilpailutettavia tai poistettavia kuluja
  • Sähkö
  • Vakuutukset
  • Netti
  • Maksulliset TV-palvelut
  • Netflix
  • Lehtien tilaukset
Näistä vaihtoehdoista käsittelen tällä kertaa tarkemmin sähkösopimuksen kilpailuttamista. Koska mikään ei ole parempi esimerkki, kuin käytäntö, niin esitän seuraavaksi sellaisen kilpailuttamalla oman sähkösopimukseni Kilpailuttaja.fi -palvelussa. Palveluun pääset tästä linkistä: Kilpailuta sähkösopimuksesi

Ja sitten suoraan asiaan...

Eli siis aluksi siirrytään Kilpailuttaja.fi -palveluun. Tämän jälkeen valitaan etusivulta "Sähkön kilpailutus kotitalouksille".

Ensimmäisellä sivulla tulee valittavaksi kilpailutuksen kohde, joka on minun tapauksessani "Kilpailutan nykyisen sähkösopimukseni". Tämän jälkeen valitsen käyttöpaikkan, joka on minulla omakotitalo ja varaava sähkölämmitys. Minulla ei itseasiassa ole tarkalleen ottaen varaava sähkölämmitys, mutta tuo valinta on lähinnä oikeaa, ja lopulta sillä ei ole merkitystä lopputuloksen kannalta.

Seuraavaksi valitaan sähköyhtiä ja siirtoyhtiö. Siirtoyhtiön valintaan auttaa postinumerohaku: Siirtoyhtiöni on Elenia Oy ja sähkösopimukseni on tällä hetkellä Vaasan sähkö Oy:ssä.

Seuraavaksi siirrytään eteenpäin. Tässä seuraavan sivun valinnat minun kohdallani:

Nämä valinnat löydät siirtolaskultasi, jos et niitä satu ulkoa muistamaan.

Seuraavaksi siirrytään arvioimaan sähkönkulutusta. En ole itse asunut vielä nykyisessä talossani kokonaista vuotta, joten en tiedä tarkalleen oikeaa kulutusta vuodeksi. Asetan tähän varovaisen arvion ottaen huomioon tietoni nykyisestä talostani: arvioni on noin 15000 kWh vuodessa. Tämäkään arvio ei vaikuta itse sähkön tarjoushintaan, vaan ainoastaan tulevissa tarjouksissa olevaan arvioituun säästöön nykyiseen verrattuna.

Seuraavalla sivulla saankin jo tarjoukseni. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen tarjossivulta löydän nykyisen sopimukseni hinnat:

Nämä voit tarkastaa myös sähkölaskustasi, jos et satu niitä muistamaan.

Muilla välilehdillä on erilaisia sopimustarjouksia, joista selaamalla löytyy minulle paras vaihtoehto:

Kyseessä on siis määräaikainen sopimus, joka on voimassa 24kk, mikä tarkoittaa että en voi vaihtaa sopimustani kahteen vuoteen. Aion kuitenkin vaihtaa itselleni tämän sopimuksen, koska en usko sähkönhintojen olevan laskussa, vaan päinvastoin nousussa. Tämä johtuu siitä, että viimeaikoina on uutisoitu orastavasta talouden noususta myös Suomessa, joka tarkoittaa myös sitä, että kun talous alkaa kasvamaan, niin sähkön hinnat lähtevät nousuun (normaalioloissa). Tämän ajatuksen voimin minun on kannattavaa tehdä 24kk sopimus nykyhinnalla, koska en usko parempaa hintaa lähitulevaisuudessa saavani. 24kk määräaikaisessa sopimuksessa kannattaa muuten huomioida, että jos et asu nykyisessä asuinpaikassasi seuraavia 24kk, niin muuton yhteydessä jopa määräaikaisen sopimuksen voi purkaa yhtä helposti kuin sopimuksen vaihtaminen normaalisti on.

Valitsen yllä mainitun sopimuksen, täytän omat tietoni loppuun ja vahvistan sopimusmuutoksen lopulta verkkopankkitunnuksilla. Valmis! Palvelu hoitaa aiemman sähkösopimukseni irtisanomisen puolestani, joten minun ei tarvitse itse nähdä vaivaa edes sen eteen.

Näin säästin juuri arvioimallani kulutuksella (15000 kWh) 210 euroa kahdessa vuodessa, minkä voin nyt käyttää vapaasti kerryttämään varallisuuttani sijoittamalla sen osakkeisiin ja tämän jälkeen nauttia koronkorko ilmiöstä kotona takkatulen äärellä lukemalla hyvää sijoituskirjaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aktiivinen sijoitusrahasto ei kannata sijoittajalle - Rahastonhoitajalle se kannattaa suhdanteesta riippumatta

Aikoinaan, sijoitussalkkuni ollessa vielä kivijalkapankin puolella, tiedustelin erään käyntini yhteydessä mahdollisuutta sijoittaa pankin tarjonnan kautta passiiviseen indeksirahastoon. Tämä oli aikaa, kun passiivisia indeksirahastoja ei vielä ollut niin paljon tarjolla kuin nykyään. Yllätyksekseni sain vastaukseksi, että pankki ei tarjoa indeksisijoituksia kuin ainoastaan suurille asiakkailleen, mikä tarkoitti tässä tapauksessa yli sadantuhannen euron sijoitusta. Tämän lisäksi minulle myytiin samassa tilanteessa hyvin voimakkaasti pankin oman tarjonnan aktiivisesti hoidettuja rahastoja. Olin tuohon aikaan jo lukenut muutaman sijoituskirjan, joissa puhutiin indeksisijoittamisesta, ja osasinkin helposti ymmärtää miksi pankissa toimittiin näin. Yksinkertainen syy tähän tapahtumaan oli, että aktiivisesti hoidetuissa rahastoissa pankki tienaa aina, mikä on tietenkin myös sen perimmäinen tarkoitus, kun taas passiivisissa indeksisijoituksissa tienaaminen jää sijoittajalle itselleen ja p...

Keväistä salkunhuoltoa - Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain karvasta, jotain makeaa

Kevään Q1 tuloskausi on potkaistu jo todenteolla käyntiin ja samalla olen säätänyt hieman salkkuni sisältöä ajatellen tulevia panostuksia seuraavassa dipissä. Mitään suuria muutoksia en ole lähtenyt tekemään, koska en mielelläni käy kauppaa turhaan, vaan noudatan ennemminkin osta ja pidä tapaa sijoituksissani. Jos kerran olen saanut perusteltua itselleni jonkin oston, miksi ihmeessä haluaisin sitä lähteä myymään, kun kerran kaikkien ostojen pitäisi perustua pitkäaikaiseen odotusarvoon yhtiön hyvistä ja jatkuvista tuotoista. Tähän mennessä tulleista Q1 tuloksista on pakko mainita Verkkokauppa.com osavuositulos, johon olen erittäin tyytyväinen. 20% liikevaihdon kasvua, joka on saatu aikaan kannattavasti. Lisäksi odotetun mukainen kvartaaliosinko sekä lisäosinko tulossa toukokuun alussa. Osarin yhteydessä Verkkokauppa.com kertoi myös uudesta tuotealueesta, joka tulee olemaan valaisimet. Valaisin tuotealueen lisäksi yhtiö aikoo lanseerata tänä vuonna vielä toisen uuden tuotealueen, jos...

Remedy - Listautumisanti - Maineikas pelistudio Nasdaq First North Finlandiin

Maineikas pelistudio Remedy Entertainment listautuu Nasdaq First North Finlandiin. Remedyn anti käynnistyi 17.5.2017 ja aion itse ottaa osaa antiin pikavoitot silmissä kiiluen. Annin riskitaso ei mielestäni ole hirveän korkea, koska kiinnostusta antia kohtaan löytyy, mikä näkyy kirjoittelua seuraamalla. Nykyiset omistajat eivät myöskään myy omistuksiaan annin yhteydessä, mikä mielestäni kertoo vahvasta uskosta yritykseen ja sen tulevaisuuteen. Nämä eväät, sekä yleisöannin melko pieni koko, antavat minusta hienon tilaisuuden, riskiin nähden, tehdä nopeat pikavoitot antiin osallistumalla. Inderesin analyysi Remedystä: https://www.inderes.fi/peliyhtio-pitkaan-salkkuun Listautumisannin tarkemmat tiedot löydät täältä: http://www.alexander.fi/remedy/#  Remedy - Yhtiön taustaa REMEDY ENTERTAINMENT OYJ on suomalainen peliyhtiö, joka kehittää toiminnantäyteisiä ja elokuvamaisia konsoli- ja tietokonepelejä, joita julkaisevat tunnetut kansainväliset kumppanit kuten Microsoft, Roc...