Siirry pääsisältöön

Osingot - Sijoittajan palkkapäiväKevät on pörssiyhtiöiden yhtiökokousten aikaa. Yhtiökokouksessa päätetään monien muiden asioiden lisäksi edellisvuoden tuloksesta maksettavan osingon määrästä. Normaalisti tämä tapahtuu niin, että yhtiön hallitus tekee ehdotuksen edellisvuodelta jaettavasta osingosta yhtiökokoukselle ja yhtiökokous hyväksyy tämän.

Sijoittajan näkökulmasta monien yhtiöiden kohdalla kevät on siis myös palkkapäivä. Suurin osa suomalaisista yhtiöistä maksaa osinkonsa kerran vuodessa ja siitä päätetään keväällä yhtiökokouksessa. Poikkeuksiakin tästä on, kuten esimerkiksi Wärtsilä siirtyi tänä vuonna maksamaan osinkonsa kahdessa erässä, joista toinen maksetaan keväällä ja toinen osa, josta päätetään myöhemmin syyskuussa, maksetaan syksyllä. Toinen esimerkki useammassa osassa osinkonsa maksajista on Verkkokauppa, joka maksaa osinkonsa tänä vuonna neljässä osassa, joista kustakin päätetään erikseen neljännesvuosittain. Ulkomailla osinkojen maksaminen useammassa kuin yhdessä osassa on paljon yleisempää kuin suomessa tällä hetkellä. Itse pidän useammassa osassa maksettavista osingoista, koska silloin sijoittaja saa tasaista osinkovirtaa läpi vuoden sijoitettavaksi edelleen mahdollisesti uusiin kohteisiin.


Oman salkkuni osingot tänä vuonna

Aiemmassa kirjoituksessani julkaisin salkkuni tämänhetkisen sisällön. Kirjoitukseen pääset tästä. Suurin osa salkkuni yhtiöistä ei ole vielä tänä vuonna osinkojaan maksanut, mutta kaikkien osalta ehdotus on jo tiedossa. Tänä vuonna saamieni osinkojen kokonaissumma tulee olemaan, olettaen että kaikki ehdotukset hyväksytään sellaisenaan, yhteensä 4354,33€. Saamieni osinkojen määrä tippu tälle vuodelle radikaalisti viime vuodelta, johtuen tekemistäni peliliikkeistä tulevaisuutta ajatellen. Olen myös pienetänyt viime vuoden lopulla salkkuni velkavipua, koska mielestäni pörssisyksissä mennään tällä hetkellä lähellä huippua, josta jossain vaiheessa alkaa lasku, jolloin haluan että minulla on ammuksia tehdä uusia sijoituksia halvemmilla hinnoilla. Velkavivun käyttö Nordnetissä on erittäin helppoa ja sen vakuutena toimivat oman salkkusi osakkeet. Aiheesta lisää Nordnetin sivuilla:
Nordnet - Säästäminen ja sijoittaminen
(Palvelut -> Luotot ja Superluotto)

Seuraavassa osinkosummani vuodesta 2009 lähtien:
2009: 497€
2010: 1017,1€
2011: 2073,53€
2012: 1914,02€
2013: 2656,96€
2014: 2954,03€
2015: 3673,29€
2016: 5035,63€
2017: 4354,33€

Tavoitteenani on kasvava osinkovirta vuosittain, mikä pitää mielenkiinnon yllä ja nautinnon koron korko ilmiöstä maksimissaan. Sijoitan siis osingot poikkeuksetta aina takaisin osakkeisiin. Vaikka tämän vuoden osinkosummani laskikin huomattavasti viime vuodesta, ei osinkojen kasvu ole salkussani tyrehtynyt, päin vastoin, nyt rakennetaan pohjaa nopeammalle osinkojen kasvulle tulevaisuudessa.

Salkkuni yhtiöistä hyviä osingonmaksajia ovat tällä hetkellä seuraavat yhtiöt:
Nordea, Kone, Wärtsilä, Nokian renkaat, Sampo, BMW

Osingonmaksun sijaan tulevaisuuden kasvuun panostajia (ja mahdollisia yritysostokohteita) ovat seuraavat yhtiöt:
Verkkokauppa, Nixu, Lehto, Siili, Taaleri, Vincit

Ylläoleva jaottelu on aika karkea, mutta näin minä ajattelen salkkuni yhtiöistä ja syistäni sijoittaa niihin. Kuten aiemmin jo kirjoitin, olen pudottanut salkustani pois muun muassa H&M:n ja Fortumin osakkeet kokonaan, mikä onkin pääsyy osinkosumman putoamiseen tänä vuonna. En ole kuitenkaan luopunut näiden yhtiöiden seurannasta ja on hyvinkin mahdollista, että palautan yhtiöt omistuksieni joukkoon vielä myöhemmin tänä vuonna riippuen siitä miten maailma näiden yhtiöiden ympärillä kehittyy. Joka tapauksessa tavoittelen laajennusta osingonmaksajien listaan salkussani. Eli tarkoitukseni olisi löytää uusi hyviä osingonmaksajia oikeaan hintaan. Kriteerini näiden valintaan ovat monimuotoiset, mutta ainakin kohdillaan pitää olla osakkeen hinta, osinko ja tuleva osingon kasvu. Näiden kriteerien lisäksi tietenkin yhtiö ja sen liiketoiminta pitää olla kunnossa.

Ensi vuodeksi, eli tämän vuoden tulosten perusteella maksettaviksi osingoiksi, tavoitteeni on kasvattaa osinkosummani vähintään takaisin vuoden 2016 tasolle. Mielestäni tämä on realistinen ja saavutettavissa oleva taso, jota kohden liikkeeni tänä vuonna kulkevat.


Jos muuten haluat hankkia laadukasta lukemista sijoittamisesta, niin suosittelen erinomaista Jukka Oksaharjun ja Karo Hämäläisen yhteistyössä kirjoittamaa kirjaa: Sijoita kuin guru.
Tai toisena vaihtoehtona lempisijoituskirjaani Burton G. Malkiel: Sattuman kauppaa Wall Streetillä.
Suomenkielinen teos näyttää olevan kirjoitushetkellä väliaikaisesti lopussa, mutta tätä kirjaa löytyy englanninkielisenä versiona myös. Suomenkielistä versiota odotellessa kannattaa lukea tuo ensimmäinen vaihtoehto.

Tämä kirjoitus ei sisällä suoria sijoitussuosituksia. Sen sijaan kirjoitus kannustaa jokaista sijoittamaan järkevästi, vastuullisesti ja tekemään omat sijoituspäätöksensä. Kaikkeen sijoittamiseen sisältyy riski sijoitetun pääoman menettämisestä, mikä tulee jokaisen itse kantaa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fondia - Listautumisanti - Lakialan yhtiö Nasdaq First North Finlandiin

Fondian listautumisanti alkoi 20.3.2017.

Lainattu Arvopaperin kirjoituksesta:
Helsingin pörssin First North -markkinalle listautuva lakitalo Fondia julkisti 16.3.2017 listautumisantinsa ehdot. Yhtiö laskee liikkeeseen enintään 390 000 uutta osaketta, minkä lisäksi yhtiön suuromistajat Marianne Saarikko Janson ja Mårten Jansson myyvät yhteensä 261 000 osaketta. Tarjolla on näin ollen 651 000 osaketta. Osakkeet jakautuvat alustavasti siten, että instituutioannissa on tarjolla enintään 386 000 osaketta, yleisöannissa 190 000 osaketta ja henkilöstöannissa 75 000 osaketta. Instituutio- ja yleisöannissa merkintähinta on 7,65 euroa per osake ja henkilöstöannissa 6,90 euroa. Annissa on siten tarjolla osakkeita noin 4,9 miljoonan euron arvosta. Henkilöstöanti ylimerkitään erittäin todennäköisesti ja instituutioanti vielä todennäköisemmin. Taalerin Mikro Markka -rahasto sekä Erkki Myllärniemen Umo Capital ovat sitoutuneet merkisemään yhteensä vähintään 270 000 osaketta eli noin 70 prosenttia in…

Bitcoin - Sijoittaisinko bittirahaan?

Mikä on Bitcoin - Miten sijoittaa bittirahaan - Onko siinä mitään järkeä


Bitcoin nousee nykyään aika-ajoin sijoituskeskusteluun ja uutisoinnin aiheeksi. Yleensä silloin, kun tämän bittirahan arvo joko nousee tai laskee hurjia päiväprosentteja, joku uutismedia tarttuu Bitcoiniin ja nostaa sen uutiseksi. Näitä päiväpyrähdyksiä suuntaan taikka toiseen tuntuu tapahtuvan aina silloin tällöin ja esimerkiksi Kauppalehti uutisoi tästä viimeksi toissa viikolla 3.3.2017 räväkällä otsikolla: "Bitcoin jälleen uusiin ennätyslukemiin: Jo kultaa kalliimpaa" Bitcoinin arvon ollessa hetkellisesti 1284 dollaria, kun samaan aikaan kullan unssihinta liikkui 1232 dollarissa. Erityisen mielenkiintoista tässä on se, että Bitcoinin arvo oli vielä vuosi sitten hetkellisesti 400 dollarissa, kun valuuttaan kohdistui epäilyksiä petosskandaaleista johtuen.

Näistä syistä päätin myös itse tarttua aiheeseen ja hieman avata mystiikan verhoa tämän bittivaluutan ympäriltä. Voisiko Bitcoinista olla sijoituskoh…

Salaisuuksia, salaisuuksia ja osakesalkkuni

Sijoittaminen ja raha-asiat yleensäkin ovat salamyhkäistä puuhaa, mistä ei yleensä liiemmin hiiskuta... ainakin tältä tuntuu nykypäivän suomalaisessa yhteiskunnassa. Muurit murtuvat kuitenkin pala kerrallaan, joten ajattelin itse aloittaa niiden murtamisen omalta osaltani ja valottaa tämän hetkisen osakesalkkuni sisältöä.

Osakesalkkuuni kuuluvat tällä hetkellä sijoitukset seuraaviin arvopapereihin:


Sen verran lisättäköön, että olen viime aikoina myynyt salkustani muun muassa Fortumin ja H&M:n osakkeet kokonaan pois. Kuvankaappaus on otettu suoraan maailman parhaan sijoittajanpankin salkkuni yleisnäkymästä. Alla olevasta linkistä sinäkin voit aloittaa sijoittamisen ja avata oman salkkusi Nordnetiin.

Nordnet.fi: Sijoittamisen ei tarvitse olla tylsää - avaa tili jo tänään ilmaiseksi

Osakesijoitusten lisäksi minulla on sijoitusportfoliossani tällä hetkellä yksi asuntosijoitus rivitalokaksiossa, mistä kirjoitin aikaisemmassa postauksessani. Aikaisempaa postaukseeni asuntosijoittamisest…